Altædende bille har kurs mod Danmark

Myndigheder er bekymret for, om japanbillen, som går i alt fra græsplæner til æbler, finder vej til Danmark

Hvis japanbillen spreder sig, kan den ødelægge græsplaner og marker. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

En japanbille er blevet fundet i den schweiziske by Basel nær den tyske grænse, og i Danmark kan vi sagtens risikere, at den altædende bille finder vej til de danske grænser.

Det fortæller Kristine Riskær, der er chef for planter og biosikkerhed hos Fødevareministeriet.

- Vi har et indre marked i EU, der betyder, at produkter, biler og mennesker frit kan komme igennem EU-lande, så selvfølgelig risikerer vi, at japanbillen finder vej til Danmark, siger Kristine Riskær.

"Et af de værste"

Landbrugsstyrelsen i Danmark beskriver på sin hjemmeside japanbillen som "et af de værste skadeinsekter på haveplanter".

- Japanbillen har en meget bred smag. Den er interessant for os, fordi den kan lave enormt meget skade på mange forskellige planter. Det er meget skadeligt for vores planteproduktion, fortæller Kristine Riskær.

Ligner en oldenborre

Billen er 10-12 millimeter lang og ligner en lille oldenborre. Den kan kendes på de tydelige, hvide hårduske langs siderne.

Japanbillen har status som karantæneskadegører, der vil sige, at den kan gøre alvorlig skade på planter, og derfor har myndighederne særligt fokus på den, forklarer Kristine Riskær.

- Karantæneskadegørere er meget farligere end invasive arter. Man kan ikke bare sprøjte sig ud af det, og vi er bekymret for, om den etablerer sig i Danmark, hvis den bliver fundet.

- Den holder sig ikke kun til en enkelt plante. Den kan gå i græsplæner, i æbler og kartofler.

Flere henvendelser

Kristine Riskær beretter også, at folk ringer ind for at anmelde det, de tror, er en japanbille.

- Vi har det seneste døgn fået henvendelser fra folk, der tror, de har set en japanbille. Det er selvfølgelig dejligt, at borgerne reagerer på det og er opmærksomme.

- Hvis man ser noget, der er mistænkeligt, må man meget gerne ringe til os.

Japanbillen er flere gange blevet fundet andre steder i Europa.

Powered by Labrador CMS