Bliver gratis for disse danskere i dag

Fra fredag kan sårbare gratis få vaccine med influenza. Skal ifølge forsker forebygge alvorlige tilfælde

Udvalgte grupper kan fra fredag få gratis influenzastik
Udvalgte grupper kan fra fredag få gratis influenzastik
Udgivet Opdateret

Temperaturerne falder, efteråret er på vej, og influenzasæsonen nærmer sig.

For nogle kan sygdommen være særligt alvorlig, og derfor tilbydes udvalgte grupper gratis vaccination mod influenza fra 1. oktober.

Det gælder borgere over 65 år, gravide i 2. eller 3. trimester samt personer, der lever med kroniske sygdomme eller på anden vis er i særlig risiko.

I år anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden vaccination mod influenza til sundheds- og plejepersonale samt børn mellem to og seks år.

- Vaccinerne er selvfølgelig vigtige for dem, der er i risiko. Og for sundheds- og plejepersonale er det også for ikke at smitte sårbare patienter, forklarer Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet.

Den perfekte storm

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er bekymrede for presset på sundhedsvæsenet til vinter.

De taler om "den perfekte storm".

Både coronavirus, men også en række andre luftvejsinfektioner, som under pandemien har været trængt bort af øget hygiejne og nedlukning, cirkulerer i stor stil.

Samtidig mangler der sygeplejersker, ligesom især sygehusene har været ramt af konflikt. De skal nu afvikle udskudte behandlinger og ferie.

Vaccination mod influenza spiller derfor en vigtig rolle.

- De er vigtige i forhold til at ride toppen af stormen af. Til at forebygge alvorlige influenzatilfælde, som kan belaste sundhedssystemet yderligere oven i de andre virus, vi har cirkulerende, siger Camilla Foged.

Pas på de små

Ifølge professoren er særligt de små en god idé at vaccinere.

- Sidste år havde vi næsten ingen influenza, fordi vi havde nedlukning. Så de små børn, som ikke har haft influenza før og tidligere er blevet beskyttet af deres mødres antistoffer, har ikke opbygget et forsvar mod influenza.

- Så de kan blive ret syge, når de får det første gang, fortæller hun.

Omkring 390 af landets 521 apoteker tilbyder vaccination mod influenza. Man kan også bestille tid hos lægen.

Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)
Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)

Børn må dog vente lidt endnu.

De særlige vacciner, som gives som næsespray, leveres nemlig først til Statens Serum Institut (SSI) i uge 40.

Der kan dog godt bestilles tid hos lægen allerede nu.

Efter 22. oktober kan alle borgere blive vaccineret.

Det sker dog ifølge SSI mod betaling og under forudsætning af, at der er vacciner nok.

Influenza

  • Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje med influenzavirus A, B eller C. Hver virustype her derudover en række undertyper. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.
  • Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts.
  • Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi, hvor op imod 20 procent af befolkningen bliver ramt. Sidst en epidemi ramte Danmark var i 2009, hvor en helt ny influenzatype var skyld i en verdensomspændende pandemi.
  • Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse. Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter. I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen fire-fem dage, men følges gerne af en til to uger med træthed og nedsat fysisk formåen.Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som for eksempel sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
  • Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS