Brugtbil-priser eksploderer

Bilproducenter kan ikke levere nok nye biler. Det har sendt efterspørgslen og prisen på brugte biler i vejret

Der er mangel på både brugte og nye biler. Det sender priserne på brugte biler i vejret. (arkivfoto)
Der er mangel på både brugte og nye biler. Det sender priserne på brugte biler i vejret. (arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Prisen på brugte benzin- og dieselbiler stiger markant på grund af mangel på nye biler. Men de brugte elbiler er ikke steget i pris.

Prisen på en brugt bil er i gennemsnit steget med 12 procent det seneste år, mens udbuddet er faldet med 28 procent.

Priserne stiger af flere grunde.

Hovedårsagen er, at coronakrisen har givet en global mangel på mikrochips. Det har ramt bilproducenterne hårdt, og de kan derfor ikke levere det samme antal biler som normalt.

Det har fået forbrugerne til at kigge mod brugte biler.

Færre biler hos forhandlerne

Brugtvognsforhandlerne får heller ikke så mange biler ind som normalt.

Det skyldes blandt andet, at udlejningsselskaberne ikke har udskiftet deres biler i lige så høj grad, som de plejer, da de ikke har været lejet ud til turister på grund af pandemien.

Jan Lang, der er markedsanalytiker ved Bilbasen, forklarer, at det er tilskudsordninger til forbrugerne i blandt andet Tyskland og Frankrig, der gør, at priserne på elbiler ikke er steget i Danmark på linje med benzin- og dieselbiler.

- Forbrugerne får op til 50.000 kroner i tilskud til elbiler i Frankrig og Tyskland, så de køber dem. De kan så sælge dem videre til danske forhandlere efter et år, og det gør de, siger han.

Stigning i elbil-salg

Sidste år stod elbiler for under to procent af det samlede salg af brugte biler. I år ligger det på fem til syv procent.

Jan Lang mener, at det kan være et godt tidspunkt at skifte til en elbil, da man lige nu får forholdsvist mere for den gamle benzin- eller dieselbil, end man giver for elbilen.

Ved FDM, der er bilejernes organisation, opfordrer man forbrugerne til at slå koldt vand i blodet.

Biler, der kommer fra andre steder i Europa, har nemlig sjældent den samme mængde udstyr som biler solgt på det danske marked.

Attraktive priser

Og priserne på nye elbiler er meget attraktive, forklarer Karsten Meyland Lemche, der er indholdsredaktør på magasinet "Motor", der bliver udgivet af FDM.

- Bilerne skal jo nok komme igen, og man skal jo have sin bil i en længere periode end en liter mælk. Så vent hellere, til du kan få den bil, du vil have - i stedet for at købe en i panik, siger han.

Powered by Labrador CMS