Chok-besked afsløret

Håndværkere arbejder under kummerlige forhold på Blak-brødres byggepladser i Gribskov Kommune

Billeder af mugne vægge.
Billeder af mugne vægge.

Citathistorie: TV2 Lorry.

I kølvandet på den seneste tids afsløringer af alvorlige - og i flere tilfælde decideret farlig byggesjusk i udlejningsfirmaet Grønnelys ejendomme - har en gruppe beboere taget sagen i egen hånd.

Lejerne, der bor i Grønnelys ejendomme - den tidligere Gilleleje Skole og den ombyggede produktionsskole i Esbønderup - er nemlig begyndt dokumentere, hvad der sker under renoveringen af de to ejendomme.

Optagelserne viser blandt andet, at der er betydelige udfordringer med sikkerheden på byggepladserne.

Der er blandt andet eksempler på arbejdsredskaber, der ikke er sikkerhedsgodkendt, vurderer Peter Bøgh Kjærulff, der er formand for byggegruppen i 3F, da TV 2 Lorry viser ham materialet.

Farlig sjusk

Her fremhæver Peter Bøgh Kjærulff blandt andet de steder i Grønnely-ejendommene, hvor der løber vandt gennem lofterne i lejlighederne, som værende kritiske.

- Blak-brødrene skal være glade for, at der ikke er nogen, der har fået stød eller mistet livet, siger han.

Med Blak-brødrene mener Peter Bøgh Kjærulff tvillingerne Kristian og Peder Blak, der også ejer hele Old Irish Pub-kæden.

Nærbillede af mug og svamp på væg.
Nærbillede af mug og svamp på væg.

Håndværkerne, der i følge beboerne typisk er østeuropæere, bliver desuden angiveligt lønnet med kun 27,50 i timen, fortæller en af lejerne, der har talt med flere af håndværkerne.

- Der er jo ikke nogen, der kan finansiere deres livsomkostninger med 27,50 i timen, siger Peter Bøgh Kjærulff fra 3F.

Men det er langt fra det eneste problem, som Grønnely-lejerne har kunne konstatere og dokumentere den seneste tid.

Beboere stopper håndværkere af bekymring

Det fik den ene af Grønnelys ejere, Kristian Blak, til at forsøge at udbedre skaderne ved at sætte håndværkerne til at ordne problemet.

Men da nogle af beboerne i ejendommen kunne konstatere, at der var et hul fra kælderen og højere op i huset, blev de bekymrede for, om støvet kunne brede sig og udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Desuden blev de bekymrede for håndværkernes sikkerhed og for, om de var klar over, at det kunne være farligt at begive sig ud i arbejdet med at fjerne skimmelvæksten.

Skimmelsvamp kan være farligt

Det gjorde de, i følge 3F ret i.

For hvis der er mistanke om skimmelsvamp, så skal det undersøges grundigt, forklarer 3F.

Det skyldes, at skimmel er farligt.

Derfor skal man først tage prøver for at finde ud af, om der er aktiv skimmelsvamp, før man begiver sig ud i at fjerne det. Det var ejeren af Grønnely tilsyneladende ikke enig i.

Bekymringen for håndværkernes sundhed fik Grønnelys beboere til at forhindre håndværkerne i at arbejde i kælderen.

Det fik Grønnely-ejer Kristian Blak til at indlede en SMS-korrespondance med viceværten, som ikke ønsker sit navn frem, men TV 2 Lorry er bekendt med viceværtens identitet.

"Fugt er ikke farligt for polakkerne"

Til det skriver Kristian Blak:

Viceværten hos Grønnely forholder sig overfor TV 2 Lorry meget uforstående overfor særligt beskeden om, at han skulle udvælge to håndværkere, som han mente var dårlige til deres arbejde for så at sende dem ned og fikse situationen i kælderen.

- Så skal du stå og være bøddel. "Nå, du kan godt leve, du kan ikke." Så kan du spørge, om det er slavelignende forhold. Det synes jeg, at det er, siger han til TV 2 Lorry.

-Nedladende

3F er meget uforstående overfor Kristian Blaks påstand om, at fugt skulle være mindre farlig for mennesker, der kommer fra Polen, siger de til TV 2 Lorry, da vi viser dem korrespondancen.

- Det vidner om en meget nedladende måde at snakke om vores kolleger fra andre lande på, lyder det fra 3F.

Grafik af SMS fra bygherre
Grafik af SMS fra bygherre

I en mail, som Kristian Blak har sendt til TV 2 Lorry, beklager han tonen i SMS'erne, som han kalder drillende:

"Der er i korrespondancen, som TV2 Lorry har delt som dokumentation, nogle kække bemærkninger, som er præget af en drillende tone, der kan være på arbejdspladser," lyder det.

"Det er ment som sjov, men det fremstår anderledes nu i denne kontekst, end det var hensigten i situationen. Det er vi kede af," skriver Kristian Blak i svaret, som kan læses i sin fulde længde i bunden af denne artikel.

Det forstår 3F dog ikke.

- Hvis det er sådan, man taler om sine ansatte, så er man ikke en særlig god leder. Vi er altså i 2022. Vi skal behandle hinanden ordenligt og med respekt, uanset om du er øverste direktør med en Porsche eller om du er almindelig ansat, siger de.

Ejer selv underleverandører

Problemet er bare, at de to brødre selv ejer alle de selskaber, som de har fortalt 3F, at de benytter som underleverandører.

I starten af næste uge skal 3F mødes med brødrene Peder og Kristian Blak.

3F siger til TV 2 Lorry, at de her blandt andet vil spørge til løn og arbejdsvilkår, hvor mange af håndværkerne, der har en autoriseret uddannelse, og hvem der har ansvaret for, at arbejdet udføres efter planerne.

Uanset hvad er Kristian og Peder Blak dog bygherre og har derfor det overordnede ansvar for sikkerheden.

Powered by Labrador CMS