Skip to main content

Derfor går vi amok i trafikken

Når en medtrafikant begår fejl eller gør noget, som man mener, at personen ikke kan tillade sig, så kan man komme til at tage det personligt, lyder det blandt andet fra psykologen

Der kan være forskellige årsager til, at man hidser sig op i trafikken, lyder det fra psykologen.
Der kan være forskellige årsager til, at man hidser sig op i trafikken, lyder det fra psykologen.Pressefoto

Den markante stigning i andelen, der er ofre for vejvrede, overrasker ikke psykolog Jens Einar Jansen. 

Ifølge psykologen kan der være forskellige årsager til, at trafikanter er aggressive i trafikken.

En af grundene kan være dårlig tidsplanlægning og stress.

- Man kan som trafikant blive vred, hvis man har travlt, og man synes, at medtrafikanter kører for langsomt. Så bliver man stresset og frustreret og anspændt, og det medfører, at man får kortere lunte, fortæller Jens Einar Jansen til Newsbreak.dk og fortsætter:

- Når man oplever at blive presset, så mærker man også en fysisk reaktion. Hjertet banker, pulsen stiger, og man er mere oppe på dupperne.

Kan være udtryk for ængstelse

En anden grund kan være hensynsløs og risikabel kørsel.

- Hvis man oplever, at medtrafikanter kører hensynsløst og risikabelt, så kan man blive vred. Men vrede er en sekundær følelse, som ofte er et udtryk for, at man er utryg eller bange, forklarer Jeans Einar Jansen.

En grund til aggressiv adfærd på vejene kan også være, at man føler sig uretfærdigt behandlet, og at man nødig vil tabe ansigt.

- Når en medtrafikant begår fejl eller gør noget, som man mener, at personen ikke kan tillade sig, så kan man komme til at tage det personligt. Man tolker på situationen og kommer måske til at tillægge medtrafikanten nogle egenskaber, som personen ikke nødvendigvis har, fortæller psykologen.

- Og hvis medtrafikanten så tilmed selv viser tegn på vrede, så kan man føle sig generet eller blive provokeret. Hvis en konfliktoptrapning sker, så kan situationen eskalere, fortsætter han.

Hvorfor lige i trafikken?

En forklaring på, hvorfor det lige netop er i trafikken, at så mange hidser sig op, kan ifølge Jens Einar Jansen være, at man aldrig bliver konfronteret med den anden part, og at vejvreden ikke får nogen konsekvenser.

- Når man sidder i sin trygge bil, så føler man, at man kan tillade sig mere. Man kan lave en parallel til folk på nettet, som sviner andre mennesker til, lyder det.

Del din kommentar