DMI: Sådan bliver vinteren

Kong Vinter står klar, lyder det fra meteorologerne

December kan blive kold og vinterlig, lyder det fra DMI.
December kan blive kold og vinterlig, lyder det fra DMI.
Udgivet Opdateret

Med det gennemgående milde vejr, vi oplever for tiden, kan man komme til at tvivle på, om vi nogensinde får rigtigt vintervejr igen. 

Det kan imidlertid sagtens lade sig gøre, og i år er der faktisk svage tegn på, at vi især først på vinteren kan komme til at stifte nærmere bekendtskab med Kong Vinter.

Det konstanterer langtidmeterorolog Steen Hermansen, DMI, i en netop udsendt sæsonprognose.

- Det kan synes som et paradoks, at vi i en tid med stigende globale temperaturer kan få besøg af Kong Vinter, men regionalt set opleves det hvert år at forskellige områder af planeten har kolde vintre. 

Vores umiddelbare forventninger er,  at vi et stykke ind i december kan opleve en kold og potentiel vinterlig periode, mens noget taler for, at det det i januar igen kan blive lidt mildere, oplyser Steen Hermansen fra DMI.

December måned:

I de tilfælde, hvor et højtryk etablerer sig nord eller øst for os, vil vi i perioder kunne få tilført kold og gennemgående tør arktisk luft, hvilket vil give os koldt og klart vejr samt nattefrost.

Andre prognoser indikerer dog også, at et lufttrykstrug eller lavtryk over Nordeuropa kan give os ret koldt og ustabilt vejr. 

Regn, sne og slud

Det ville så betyde mest skyet vejr og perioder med regn, slud, elle sne, der vil kunne falde meget ulige fordelt med store regionale forskelle, hvad angår mængder og udbredelse.


Som helhed er det mest sandsynligt, at december ender med temperaturer omkring eller lidt under normalen, mens nedbørmængderne nok samlet set holder sig omkring det normale for årstiden med en halvvåd start og en mere tør afslutning.

Kulden kan bide sig fast

Sker det sidst på måneden, kan kulden godt bide sig fast til et godt stykke inde i januar – især hvis vi får et nedbrud af den polare vortex. 

Man vil så på enkelte dage kunne finde kælk eller langrendsski frem, hvis man er heldig at bo i de dele af landet, hvor snemulighederne er bedst. Her vil især Kattegat- og Østersøbyger men også reelle snevejr kunne bidrage.

Bliver helt normal

Powered by Labrador CMS