Dronning Sonja får ingen fest

Daværende kronprins Harald insisterede på at få manufakturhandlerens datter. Mandag den 4. juli fylder nordmændenes populære dronning Sonja 85 år

Udgivet Opdateret

Kongeslottet for enden af Karl Johans Gate i Oslo har tiltrukket sig ekstra meget opmærksom i år.

I februar fyldte kong Harald 85 år, nogle måneder senere blev barnebarnet Ingrid Alexandra myndigt, og for et par uger siden forlovede prinsesse Märtha Louise sig med amerikaneren Durek Verrett - også kendt som shaman Durek.

Dronning Sonjas tur

Mandag den 4. juli kommer turen til dronning Sonja, der fylder 85 år.

Nogen stor fejring bliver der ikke. Ifølge kongehusets hjemmeside er der ingen særlige markeringer for dagen.

Norske dronning Sonja kan i dag fejre 85 års fødselsdag
Norske dronning Sonja kan i dag fejre 85 års fødselsdag

Til gengæld kan nordmændene året ud få et indblik i dronningens interesse for kunst. Den 23. juni indviede hun udstillingen "Åpne dører" i sin egen kunsthal, Dronning Sonja KunstStall.

Den viser omkring 100 værker, der til daglig pryder væggene på de kongelige slotte. Blandt andet Andy Warhols portræt af dronningen.

Samler siden teenageårene

Hun har siden teenageårene samlet på kunst og kunsthåndværk, og hun har fortalt, at kunst er en væsentlig del af hendes liv. Særlig optaget er hun af kvindelige kunstnere fra Norden.

Som cand.mag. i kunsthistorie fra universitetet i Oslo rækker hendes viden dog videre ud i verden.

Dronning Sonja adskiller sig fra de fleste andre kongelige i sin generation.

Ville kun have Sonja

Hun er født borgerlig som datter af en manufakturhandler, og det kan måske forklare, at hun og den daværende kronprins Harald de første år bevarede kærligheden som en hemmelighed.

Men kronprinsen holdt fast over for skeptikerne: Kunne han ikke få Sonja, ville han aldrig gifte sig og føre slægten videre.

Han fik sin vilje, og i 1968 kunne parret endelig gifte sig. Sonja blev kronprinsesse, og i øvrigt nær veninde med dronning Margrethe. Mange vintre har de løbet side om side på langrendsløjperne i Gausdal nær Lillehammer.

Ikke sundt

Om de mange års hemmelighedskræmmeri har dronning Sonja siden sagt:

- Jeg tror ikke, at et menneske har godt af at være under et så stærkt pres over lang tid. Det tror jeg, man slider med resten af livet.

Skæbnen ville, at kongeparrets to børn, prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon, også ville deres egne ægteskabsveje.

Haakon valgte Mette-Marit Tjessem Høiby til sin tilkommende. Det gik ikke stille for sig, for hun var enlig mor - i dag er hun en vellidt og respekteret kronprinsesse.

Har fundet lykken igen

Märtha Louise blev i 2002 gift med forfatteren Ari Behn, som hun siden blev skilt fra. I 2016 begik han selvmord.

Siden har hun som sagt fundet lykken med Durek Verrett. Med ham deler hun interessen for det spirituelle - uden kongelig titel og apanage.

Hvornår bryllupsklokkerne ringer i den norske kongefamilie, vides endnu ikke.

Powered by Labrador CMS