Få dine efterlønspenge skattefrit

På grund af Arne-pension får næsten 330.000 danskere igen mulighed for at melde sig ud af efterlønsordningen og få pengene skattefrit. Det gælder også dem, der ikke vil søge Arne-pension

Mere end 300.000 danskere har i januar mulighed for at hæve efterlønnen.
Mere end 300.000 danskere har i januar mulighed for at hæve efterlønnen.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

To gange før har danskerne fået mulighed for at melde sig helt ud af efterlønsordningen og få pengene udbetalt skattefrit. 

Det skete første gang i 2012, da efterløns- og pensionsalderen blev hævet.

Denne gang er det indførelsen af Arne-pension – som rettelig hedder tidlig pension – der giver alle, der har indbetalt til efterløn, mulighed for at få pengene udbetalt uden at betale skat.

Tilbuddet gælder alle, der ikke er nået efterlønsalderen pr 1. januar og gælder i første halvår 2022. 

Også dem der ikke vil søge om tidlig pension.

Samlet set kan det dreje sig om op til cirka 140.000 kroner, hvis man har betalt i alle årene.

330.000 betaler stadig

Næsten 330.000 danskere betaler stadig til efterløn. Ud af dem er over 41.000 medlemmer i 3F.

Forretningsfører i 3FA, Eva Obdrup, opfordrer til, at man sætter sig grundigt ind i reglerne, særligt hvis man er lidt oppe i årene. Man skal sammenligne efterløn og tidlig pension – hvad betaler sig bedst? Bliver modregningen i efterlønnen for stor?

- Hvis man for eksempel har søgt om retten til tidlig pension og også fået besked om, at man kan få tidlig pension – og ved, at det betaler sig bedre end efterløn – ja så kan det give god mening at melde sig ud af efterlønsordningen, siger Eva Obdrup.

- Men hvis man omvendt ikke kan få tidlig pension og risikerer at få brug for at trække sig lidt tidligere tilbage, så skal man virkelig overveje, om man tør sige farvel til efterløn. For der er ingen fortrydelse, siger hun.

Seniorjob ude af billedet

A-kassen peger på, at der også er ting at miste, hvis man melder sig ud af efterlønnen. Blandt andet mister man muligheden for at få et seniorjob. 

Og bruger man ikke ordningen, men fortsætter med at arbejde og betale til ordningen, så vil man optjene nogle skattefrie præmieportioner, som samlet løber op i mere, end man kan få udbetalt skattefrit her og nu.

Mulighed inden pensionen

Tidlig pension og efterlønnen har ligheder. Begge ordninger giver mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, før man kan få folkepension.

I den første ordning er det et langt arbejdsliv, som giver retten, i den anden ordning er det antal år, man har betalt.

Der vil også være nogen, der er gået på efterløn, men som hellere vil på tidlig pension. 

Er man gået på efterløn før 1. januar 2022, kan man få et beløb som kompensation for, at man ikke bruger resten af sin efterløn. 

Beløbet kommer an på, hvor meget efterløn man har tilbage.

Powered by Labrador CMS