Flere danskere dør

Statens Serum Institut har registreret 62.133 dødsfald i 2022, og det er en stigning på næsten ni procent i forhold til de foregående år, viser en gennemgang Radio4 har lavet

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Radio4

Antallet af mennesker, der dør i Danmark, stiger for andet år i træk med mere end 2.000.

Det bringer det samlede dødsfald i 2022 op på 62.133.

Det er primært borgere over 75 år, der afgår ved døden i større tal end normalt, oplyser Statens Serum Institut.

Corona, influenza og RS-virus

I årets slutning var Danmark ramt af tre samtidige bølger i form af Corona, influenza og RS-virus, og det er en del af forklaringen, siger Bolette Søborg, der er overlæge og sektionsleder for infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

- En af grundene er, at bølgerne kommer samtidig. Det som er anderledes denne vinter, er, at vi også har haft en betydelig bølge af RS-virus, også blandt ældre, siger Bolette Søborg til Radio4.

Det store spørgsmål er, hvorfor befolkningen er så dårligt rustet til de forventelige sæson-epidemier, at det giver så markant overdødelighed. En teori er, at de store nedlukninger under pandemien betød, at mange ikke fik ’trænet’ immunforsvaret.

Lange lukkeperioder

Professor Christian Kanstrup Holm fra Sundhedsvidenskabeligt fakultet på Aarhus Universitet, der forsker i luftvejsinfektioner, tror, at immuniteten i befolkningen tog skade af, at skoler, arbejdspladser og foreningsliv var lukket ned i lange perioder.

Han hæfter sig også ved, at antallet af døde i Sverige i 2022 ligger meget tæt på det normale.

- Selv om man selvfølgelig skal passe på med at overkonkludere, så kan man sige, at det land, der lukkede mindst ned, er det land, der har mindst problemer med den øgede overdødelighed, siger Christian Kanstrup Holm til Radio4.

Holdt skolerne åbne

Sverige gjorde sig internationalt bemærket ved at holde sine folkeskoler åbne igennem hele pandemien og i det hele taget lade smitten løbe mere frit gennem befolkningen.

Det betød mange dødsfald i pandemiens første år, men det har lønnet sig på den lange bane, mener Christian Danstrup Holm.

- Hvis man kigger på hele pandemi-perioden, og man tager 2022 med, så har Danmark i hvert fald ikke klaret sig bedre end Sverige, siger Christian Kanstrup Holm til Radio4.

For tidligt at konkludere

Overlæge Bolette Søborg fra Statens Serum Institut afviser ikke, at nedlukninger kan have spillet negativt ind. Men det er for tidligt at konkludere, siger hun:

- Det er en rigtig interessant teori, at man har haft to år med mindre udbrud og om det har betydning for den immunitet, man har de følgende år, siger Bolette Søborg.

Powered by Labrador CMS