Foruroligende fund i drikkevandet

Der blev sidste år fundet pesticidrester i over halvdelen af de aktive vandværksboringer. 2022 syner værre

Udgivet Opdateret

Der blev i 2021 fundet pesticidrester i over halvdelen af danskernes drikkevand. Det viser nye tal, som Danmarks Naturfredningsforening har hentet fra en landsdækkende boringsdatabase.

I 2021 blev der således fundet rester af sprøjtegift i 56,5 procent af alle de aktive vandværksboringer. I 2020 var tallet 51,8.

Samtidig var grænseværdien for pesticidniveauet sidste år overskredet i 12 procent af de aktive vandværksboringer.

Bliver endnu værre

2022 tegner til at blive endnu værre. I de første tre måneder og ni dage af i år blev der fundet rester af sprøjtegift i 65 procent af alle de analyserede aktive vandværksboringer.

Går vi blot tilbage til 2016, blev der fundet pesticidrester i 25,2 procent af de aktive boringer.

- Når vi ser på de seneste års fund af pesticider i drikkevandsboringer, kan vi se, at antallet af boringer med fund stiger år for år, fortæller geolog ved Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch.

- Lige nu er de oppe på, at over halvdelen af alle drikkevandsboringer indeholder de her stoffer. De allerseneste tal viser, at vi nok kommer op på 60 procent.

Bør stoppes

En af årsagerne til stigningen skal findes i, at boringerne de seneste år er blevet analyseret for en række nye stoffer. Dermed har tidligere vandmagasiner været forurenet på et højere niveau, end man tidligere troede.

Ifølge Walter Brüsch er vejen til renere drikkevand forholdsvis simpel, omend det vil kræve, at man planlægger flere årtier ud i fremtiden.

- Det er så simpelt at redde det danske grundlag, siger geologen.

- Man skal lade være med at gentage fortidens synder. Man skal lade være med at bruge pesticider i grundvandsparkerne der, hvor fremtidens drikkevand dannes.

Mere end halvdelen af målingerne viser, at der er pesticider i drikkevandet.
Mere end halvdelen af målingerne viser, at der er pesticider i drikkevandet.

Hvorfor anvendes pesticider?

null
Powered by Labrador CMS