Frygter atomkrig

Danmarks Apotekerforening får henvendelser fra apoteker, der oplever en øget efterspørgsel på jod på grund af frygten for atomkrig

Udgivet Opdateret

Citathistorie: 24syv

I søndags meddelte den russiske præsident Vladimir Putin, at han ville sætte Ruslands styrker med adgang til atomvåben på højt beredskab.

Det har fået danskere til at forberede sig på det værste. 

Danmarks Apotekerforenings sundhedsfaglig direktør Birthe Søndergaard siger til kulturprogrammet Babylon på 24syv, at de hører fra apotekerne, at der er en øget efterspørgsel på jod på grund af situationen i Ukraine.

- Vi har fået nogle henvendelser fra apoteker, der fortæller om den her øgede efterspørgsel, som de oplever på grund af den aktuelle situation i Ukraine, hvor borgere kommer ind og efterspørger jod, siger hun.

Seks ud af syv

Babylon på 24syv har desuden lavet en rundringning til syv apoteker i landets fem største byer. Seks ud af syv apoteker bekræfter den øgede efterspørgsel på jodtabeletter.

På Steno Apotek på Vesterbrogade i København er de eksempelvis gået fra at have ingen henvendelser på jodtabletter til at have 10-15 henvendelser den seneste uge.

Men der er ingen grund til at hamstre jodtabletter.

Vil ende i atmosfæren

Kresten Breddam, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsens enhed for Strålebeskyttelse, siger til kulturprogrammet Babylon på 24syv:

- Skulle der ske et radioaktivt udslip i Ukraine, så ville det komme op i atmosfæren, og så ville det blive fortyndet jo længere væk, det kommer fra udslipsstedet. Og når vi ligger omtrent 1000 kilometer fra Ukraine, så betyder det, at koncentrationen af radioaktive stoffer i sådan en sky ville være meget lav, og det ville ikke have nogen sundhedsmæssig effekt, siger han.

Derimod kan der ifølge Kresten Breddam være en sundhedsmæssig risiko ved at indtage jodtabletter uden grund.

Gå indendøre

Kresten Breddam siger desuden til Babylon på 24syv, at hvis der skulle opstå en situation herhjemme, hvor der er risiko for radioaktiv stråling, så ville anbefalingerne i første omgang være at holde sig inden døre.

Powered by Labrador CMS