Fyret mens kæresten var gravid

Maler tilkendt 250.000 kr. i erstatning

En maler har fået en kvart million i erstatning
En maler har fået en kvart million i erstatning

Citathistorie: Fagbladet 3F

Om man er far eller mor er ligegyldigt, hvis man bliver fyret under en graviditet. Det er virksomhedens ansvar at bevise, at graviditeten ikke spillede ind i fyringen.

Det har en større, unavngivet ejendoms- og servicevirksomhed ikke gjort tilfredsstillende, vurderer Ligebehandlingsnævnet i en afgørelse, skriver Fagbladet 3F.

Derfor er en maler blevet tilkendt 250.000 kroner i erstatning for en uretmæssig fyring i efteråret 2019.

Sendte sms

Sagen tog sin begyndelse, da maleren sendte en sms til sin chef og fortalte om kærestens graviditet. 

I første omgang lykønskede chefen, men præcis én måned senere blev maleren opsagt.

Ifølge virksomheden blev maleren fyret, da der ikke var nok arbejde til alle 55 malere, der var ansat i virksomheden. Dette begrunder virksomheden med, at virksomhedens omsætning i november var godt 900.000 kroner mindre end i oktober.

Derudover blev hverken den fyrede malers eller hans tre kollegers, der sagde op i løbet af februar og marts 2020, stillinger genbesat.

Kunne undværes

Den fyrede maler, der kun havde arbejdet i virksomheden siden juni 2019, blev ifølge virksomheden vurderet som den maler, der, baseret på personlige og faglige kompetencer, bedst kunne undværes.

Når en virksomhed bliver beskyldt for at fyre en medarbejder på grund af graviditet, er der omvendt bevisbyrde. Det betyder, at selvom det er virksomheden, der er beskyldt for at gøre noget ulovligt, så skal virksomheden selv bevise, at den er uskyldig.

Ligebehandlingsnævnet vurderer, at virksomheden ikke har bevist, at graviditeten ikke spillede ind i fyringen.

Nævnet lagde særlig vægt på, at der kun gik én måned fra beskeden om graviditeten til fyringen. Og at maleren var den eneste af 55, der blev fyret, uden at det var underbygget, hvorfor det lige var ham, der blev fyret.

Derfor blev maleren tilkendt en erstatning på 250.000 kroner.

Forpligtet til beskyttelse

Ifølge juraprofessor ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher, der har speciale i diskriminerings- og ligestillingsret, viser afgørelsen, at det er svært at diskriminere mod gravide i Danmark.

- I Danmark er vi forpligtet til at beskytte forældrenes ret til at bruge tid med barnet, fra det er nyfødt. Derfor skal en arbejdsgiver have et legitimt formål for at fyre en gravid eller en kommende far med en gravid kæreste, siger Kirsten Ketscher.

- Afgørelsen her viser, at mængden af arbejde ikke er en selvstændig grund til at fyre en medarbejder, hvis kæreste er gravid, siger Kirsten Ketscher.

Powered by Labrador CMS