Glæder sig over vaccine til børn

Det er et etisk spørgsmål, om coronavaccinen skal anbefales til børn i risiko og også raske børn, siger læge

Færre end håbet af sundhedsmyndighederne har taget imod tilbud om at blive vaccineret mod covid-19. (Arkivfoto)
Færre end håbet af sundhedsmyndighederne har taget imod tilbud om at blive vaccineret mod covid-19. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Det er godt nyt, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) nu anbefaler en godkendelse af Pfizers vaccine mod coronavirus til børn mellem 5 og 11 år.

Det mener Klaus Birkelund Johansen, som er formand for børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab.

Han er også overlæge ved Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Det giver os en mulighed for at tilbyde en godkendt vaccine til særligt sårbare børn, som kan være i risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet.

Etisk spørgsmål

- Desuden giver det os mulighed for at kunne tilbyde vaccinen til børn med forældre eller bedsteforældre, som ikke kan opnå immunitet.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen dog ikke haft kommentarer til sagen.

Ifølge Klaus Birkelund Johansen er det et etisk spørgsmål, om vaccinen skal anbefales til alle børn i aldersgruppen.

Krav til sikkerhed

Vælger man at anbefale vaccination af sunde og raske børn, vil det ikke være for barnets skyld, forklarer børnelægen.

- Børn i den aldersgruppe får sjældent stærke symptomer. Så vælger man at vaccinere dem, gør man det for samfundets skyld og for at få større immunitet.

- Det stiller meget stærke krav til sikkerheden for vaccinen, for man kan ikke tillade sig en situation, hvor børnene er i risiko for bivirkninger ved at blive vaccineret, hvis ikke de har risiko for at udvikle symptomer i forbindelse med sygdommen.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS