Han var en konge uden en trone

Den tidligere græske konge, Konstantin, nåede at vende hjem til det land, han selv var flygtet fra

Udgivet Opdateret

Han var en konge uden trone. En monark i eksil.

Den tidligere konge af Grækenland, Konstantin, døde tirsdag i sit hjem i Grækenland en alder af 82 år.

Det meste af sit liv levede ekskong Konstantin i landflygtighed i London sammen med sin kone, den danske prinsesse Anne-Marie, og parrets fem børn.

Selv om han med tiden måtte erkende, at tronen i Grækenland var tabt for altid, opgav han aldrig håbet om at vende tilbage til sit elskede fædreland.

Blev til virkelighed 

- Jeg er født græker og vil dø som græker. Så vær forvisset om, at jeg vil rejse hjem, sagde Konstantin i 2002.

Og i 2013 blev hans løfte så til virkelighed. Her flyttede parret tilbage til Grækenland, hvor de nåede at bo tre forskellige steder frem til Kong Konstantins død.

Senest flyttede de i 2022 fra deres villa i havnebyen Porto Heli til hovedstaden Athen. Dermed kunne Konstantin være tættere på hospitaler.

Han har været indlagt flere gange de seneste år med corona.

Meget sportsglad 

Konstantin blev født i 1940 i Villa Psychiko i Athen som søn af det daværende græske kronprinspar.

Hans skolegang foregik blandt andet på en kostskole i Athen, og mange af vennerne fra den tid forblev gode kammerater gennem hele livet.

Konstantin var meget sportsglad, og især sejlsport optog ham. I 1960 vandt han guld i sejlsportsdisciplinen dragebåd ved De Olympiske Lege.

Han var æresmedlem af Den Internationale Olympiske Komité og frem til sin død fortsat glad for at sejle, når muligheden bød sig.

Tiltagende uroligheder

I 1959 mødte han for første gang den purunge danske prinsesse Anne-Marie, da han sammen med sine forældre besøgte København.

I 1964 - et halvt år efter Konstantin var blevet konge efter sin fars død - blev parret gift.

I årene efter hans tiltrædelse var der tiltagende uroligheder i Grækenland, og i 1967 blev magten overtaget ved et militærkup.

Kongefamilien måtte flygte på dramatisk vis fra Grækenland 13. december 1967, efter at Konstantin samme dag forgæves havde forsøgt at vælte oberstjuntaen ved et kup.

EKSKONG KONSTANTIN

Grækenlands ekskonge Konstantin oplevede både at være konge, komme i landflygtighed ad flere omgange og at vende hjem igen.

Sidste gang, han kom tilbage til Grækenland, var han ikke længere monark.

Tirsdag er han gået bort - 82 år gammel.

* Konstantin blev født i 1940 som søn af den senere kong Pavlos I og dronning Frederika. Kort efter hans fødsel flygtede familien på grund af Anden Verdenskrig fra Athen til Alexandria. Efterfølgende flygtede familien ud af landet til Sydafrika.

* I 1946 vendte familien tilbage til Grækenland. Året efter døde Konstantins onkel - kong George II - og hans far overtog tronen.

* Konstantin vandt i 1960, da han var kronprins, en OL-guldmedalje i dragesejlads ved OL i Rom. Sejlsportskonkurrencerne foregik ved Napoli. Han brød dermed med knap 50 års guldtørke for Grækenland.

* Konstantin begyndte samme år at studere jura på universitetet i Athen.

* Den 6. marts 1964 døde hans far, kong Pavlos I, og Konstantin overtog tronen.

* Kong Konstantin II af Grækenland regerede som monark i perioden 1964-74.

* Den 18. september 1964 blev han gift med prinsesse Anne-Marie, der er dronning Magrethes yngste lillesøster, i Athen, og Anne-Marie blev dermed dronning af Grækenland.

* Parret måtte forlade landet i 1967 efter et fejlslagent modkup mod den militærjunta, der netop havde taget magten i landet.

* Da demokratiet i 1974 blev genindført efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning.

* Den tidligere konge har dog nægtet at tage et efternavn, da en konge er konge for livet, og fordi både den græske og den danske kongefamilie aldrig har haft et efternavn.

* Ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Marie har boet sammen i Rom, London og senest Grækenland. Senest er de flyttet fra Peloponnes til Athen, så Konstantin kunne være nærmere hospitaler.

* Han har været indlagt flere gange de seneste år med corona.

* Konstantin og Anne-Marie har fem børn, Pavlos, Alexia, Nikolaos, Theodora og Philippos, samt ni børnebørn.

* Pavlos er gift med Marie-Chantal Miller, og de har fem børn: Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas-Andreas, Odysseas-Kimon og Aristidis-Stavros.

* Alexia er gift med Carlos Morales, og de har fire børn: Arrietta, Anna-Maria, Amelia og Carlos.

Kilder: Kongehuset, greekroyalfamily.gr og lex.dk

Kilde: Kilder: Kongehuset, greekroyalfamily.gr og lex.dk

Da demokratiet i 1974 blev genindført efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning.

En afgørelse som Konstantin senere forligede sig med:

- Jeg anerkender den nuværende styreform i Grækenland, og det eneste, jeg ønsker, er at bo i mit hjem med min familie. Mine tilhængere vil ikke skabe politiske problemer, da demokratiet i Grækenland er stærkt, sagde Konstantin således i 2001.

Med til at grundlægge skole

Efter nogle års ophold i Italien, rejste familien i 1974 til London, hvor den slog sig permanent ned i Hampstead i det nordlige London.

Konstantin var blandt andet med til at grundlægge en græsk skole i London og involveret i erhvervslivet med forskellige poster.

Sammen med Anne-Marie fik han i alt fem børn: Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora og Phillipos.

Faste gæster

Børnene, der er kusiner og fætre til kronprins Frederik og prins Joachim, har ligesom deres forældre haft et godt og nært forhold til familien i det danske kongehus. 

Ikke mindst på grund af dronning Ingrid, der i mange år samlede alle børnebørn på ferie på slottet i Gråsten.

Konstantin og Anne-Marie var gennem årene faste gæster ved alle større fester i det danske kongehus.

Kun ganske korte besøg

Og det var også i Danmark, at Konstantin og Anne-Marie valgte at holde deres sølvbryllup i 1989 ved en tredages sølvbryllupsfest arrangeret af dronning Margrethe og dronning Ingrid på Kronborg, Fredensborg og Frederiksberg Slot.

I årene efter afskaffelsen af kongedømmet i Grækenland var forholdet til den græske stat anspændt, og Konstantin og Anne-Marie var kun på ganske korte besøg i landet. Blandt andet i forbindelse med begravelsen af Konstantins mor.

Fratog statsborgerskab

Under besøgene var ekskongeparret omgivet af store sikkerhedsforanstaltninger. Regeringen frygtede, at ekskongens tilstedeværelse kunne føre til ny politisk ustabilitet i landet.

Særligt anspændt blev forholdet, da den græske regering i 1994 besluttede at konfiskere al kongelig ejendom og fratage Konstantin sit græske statsborgerskab.

Konstantin indledte en sag mod den græske regering ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at få de kongelige ejendomme tilbage. Han blev tilkendt en erstatning på 12 millioner euro (knap 90 millioner kroner).

Oprettede velgørende fond 

Pengene brugte ekskongen til at oprette en velgørende fond for ofre for naturkatastrofer i Grækenland i Anne-Maries navn.

Han fik ikke sit statsborgerskab tilbage, men rejste de sidste mange år med dansk diplomatpas.

I løbet af 00'erne blev forholdet mellem det græske ekskongepar og Grækenlands regering løsnet betydeligt op. 

Parret tog ofte på længere ferieophold i Grækenland, før de flyttede deres adresse permanent til landet.

Ekskong Konstantin er død.
Ekskong Konstantin er død.
Powered by Labrador CMS