Skip to main content

Husker du landsholdslegenden?

Ulrik le Fevre, som 25. juni fylder 75 år, blev i 1969 den første danske fodboldspiller i Borussia Mönchengladbach. Han vandt seks mesterskaber i tre lande

Ulrik le Fevre (i hvid trøje) ses her i Gladbach-trøjen, som han bar i tre år fra 1969 til 1972. Den danske venstrewing, som 25. juni fylder 75 år, opnåede at blive national mester i både Tyskland, Belgien og Danmark. (Arkivfoto)
Ulrik le Fevre (i hvid trøje) ses her i Gladbach-trøjen, som han bar i tre år fra 1969 til 1972. Den danske venstrewing, som 25. juni fylder 75 år, opnåede at blive national mester i både Tyskland, Belgien og Danmark. (Arkivfoto)Ukendt/Ritzau Scanpix

Tilbage i 1970'erne var den tyske fodboldklub Borussia Mönchengladbach kendt som hjemsted for adskillige danske offensivspillere.

Med Allan Simonsen og Henning Jensen som de to største.

Men den første dansker i klubben var Ulrik le Fevre, som fredag 25. juni fylder 75 år. Og han efterlod et fornemt aftryk.

Året var 1969, da venstrewingen forlod Vejle Boldklub for at tage til Gladbach, hvor han var med i begyndelsen af klubbens mest succesrige epoke.

Allerede i sin første sæson var Ulrik le Fevre med til at vippe Bayern München af den tyske fodboldtrone og sikre Gladbach klubbens første mesterskab.

Det siges, at den daværende tyske landstræner, Helmut Schön, før VM i Mexico i 1970 sagde "wäre er nur ein Deutscher" (hvis bare han var tysker).

Genvandt mesterskabet

Gladbach gentog kunststykket i den efterfølgende sæson og genvandt mesterskabet.

Danskeren stod i efteråret 1971 for "Tor des Jahres" - årets mål - i tysk fodbold, da denne hæder blev uddelt for første gang.

I en kamp mod Schalke 04 snød Ulrik le Fevre flere modstandere i straffesparksfeltet med smarte jongleringer, inden han med en helflugter sendte bolden over målstregen.

Efter tre år i Gladbach skiftede Ulrik le Fevre i 1972 til belgiske Club Brugge, hvor han tilbragte fem sæsoner med succes.

Stor succes i Belgien

Tre gange var han med til at vinde det belgiske mesterskab, en enkelt gang vandt klubben den nationale pokalturnering, og i 1976 nåede Club Brugge frem til finalen i Uefa Cuppen, forløberen for Europa League.

Engelske Liverpool blev dog for stor en mundfuld i finalen med en samlet 4-3-sejr efter to kampe.

I 1977 vendte Ulrik le Fevre hjem til Vejle.

Året efter var han med til at vinde DM-guld, så han således opnåede at blive national mester seks gange i tre forskellige lande.

Fik 37 landskampe

Ulrik le Fevre debuterede i 1965 på Danmarks A-landshold, og han spillede frem til 1976 i alt 37 landskampe og scorede fem mål.

Tre af målene faldt i 1967 mod Island i Københavns Idrætspark i en kamp, som Danmark vandt hele 14-2.

Som andre spillere dengang blev Ulrik le Fevre lagt på is i landsholdsregi, da han skiftede til Gladbach.

Dansk Boldspil-Unions daværende regler tillod ikke professionelle at være på landsholdet, hvilket først blev ændret i 1971.

Efter den aktive karriere har Ulrik le Fevre blandt andet været spilleragent, og han har haft forskellige roller hos Vejle.

Del din kommentar