Jørgen fra Nak & Æd er en ægte naturmand

Lørdag den 29. oktober bliver naturglade Jørgen Skouboe 70. Han vil blive ved med at lave "Nak & Æd", så længe han og makkeren Nikolaj Kirk synes, det er sjovt.

Udgivet Opdateret

De har nakket og ædt så meget, at de nærmest er løbet tør for idéer til nye eventyr.

Naturmanden Jørgen Skouboe, som 29. oktober fylder 70 år, og kok Nikolaj Kirk er blevet en nærmest ikonisk duo i DR-programserien "Nak & Æd", som i 2022 rundede 13 sæsoner.

Jørgen Skouboe begyndte på Danmarks Radio som produktionsleder i 1977.

Siden da er han blevet kendt som naturmand i programmer som "DR-Derude", "Frilandshaven" og ikke mindst "Nak & Æd". Det er programmet, der nærmest har gjort ham til folkeeje.

Han har sågar opnået sådan en popularitet, at han holder foredrag, som handler om programmet og hans holdning til jagt.

I "Nak & Æd" er Jørgen Skouboe jægeren, der skal nedlægge byttet. Når det er klaret, tager Nikolaj Kirk styringen, når de sammen tilbereder det på alskens måder i det fri.

Jørgen Skouboe har et stort engagement for naturen og håndværk, som han har vist i forskellige DR-programmer. På billedet ses han - som han også ofte ses i 'Nak & Æd' - med pibe i hånden. (Arkivfoto).
Jørgen Skouboe har et stort engagement for naturen og håndværk, som han har vist i forskellige DR-programmer. På billedet ses han - som han også ofte ses i "Nak & Æd" - med pibe i hånden. (Arkivfoto).

Jørgen Skouboes rolige jyske gemyt er i skarp kontrast til den yngre københavnerkok, som har mere fart på.

I "Nak & Æd" viser Jørgen Skouboe - ligesom han har gjort i andre DR-programmer - ud over sine evner som skytte også sit engagement for naturen og håndværk.

Det er ham, som identificerer svampe, skovsyre og andet spiseligt i naturen, når de "går på rov", som de kalder det i programmet.

Og det er ham, der for alvor gør deres lejr i naturen funktionel med hjemmelavede borde, bålplads og andre fikse småting, som han med lethed finder på og laver.

Over 100 programmer

Jørgen Skouboe er glad for at bruge hænderne. Ud over jagt har han for eksempel stor passion for pileflet, kano- og kajakbygning og langbuer.

I alt er det igennem årene blevet til over 100 programmer af "Nak & Æd" for det umage par.

Og selv om de altså kender hinanden godt, så kan de ikke undgå nogle gange at gå hinanden på nerverne.

For eksempel når Jørgen laver en af sine - efterhånden sjældnere - fejl i køkkenet, eller når Nikolaj snakker for meget under jagten.

Men kammeratskabet og de mange gode eventyr, de har haft, betyder, at de fortsætter ufortrødent.

Måtte bede fans om hjælp

Så en 14. sæson bliver det også til, selv om de har måttet bede fans om hjælp til at komme med nye idéer til dyr, der skal nedlægges, og destinationer, der skal besøges. De er allerede i gang.

- Så længe vi også selv synes, det er virkelig sjovt at lave, bliver vi ved, sagde Jørgen Skouboe tidligere på året til B.T.

Privat bor Jørgen Skouboe sammen med sin kone, Sanne Roesen.

Hun har givet ham et godt råd, som han altid har med sig, når han drager på eventyr med kammeraten Nikolaj. Et råd, som måske er medvirkende til, at jyden og københavneren stadig holder sammen.

- Husk nu at være en god kammerat.

Powered by Labrador CMS