Kødspisere fra dansk by har fået gift i kroppen

Det højeste indhold af giftstoffet PFOS målt på personer i Danmark viser sig nu som konsekvens af en forureningssag fra Korsør

Stoffet giver en forhøjet risiko for forhøjet kolesterol, sukkersyge, stofskifteproblemer og forhøjet blodtryk - og så kan det ikke udelykkes, at der også er en forhøjet risiko for at få kræft.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten

Både børn og voksne fra Korsør er voldsomt forgiftet med det sundhedsskadelige fluorstof PFOS. 

Aldrig før er der målt så forhøjede værdier her i landet.

Det står klart, efter at man på Holbæk Sygehus er blevet færdig med at analysere blodprøver fra borgerne.

PFOS er udledt fra brandskum brugt på brandøvelsespladsen i Korsør og med regnvandet endt på en mark, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening i første omgang blev forgiftet. 

Siden er personer, der har spist kødet, også blevet forgiftet.

Flere hundrede gange over værdien

Grænseværdien for PFOS i blodet er 21,2 ng/ml, men nogle borgere har fået målt værdier på over 550 ng/ml.

- Det er de højeste tal, vi har målt på danskere i tidens løb,« siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og en af verdens førende forskere i giftstoffet PFOS, til Jyllands-Posten.

Flere sygdomme i kølvandet

Ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus Ann Lyngberg er "virkelig ked af, at nogen har så høje værdier".

- Det betyder en forhøjet risiko for forhøjet kolesterol, sukkersyge, stofskifteproblemer og forhøjet blodtryk – det er de hyppigste følger. Der er ikke fundet bevis for øget kræftrisiko ved PFOS, men det kan ikke udelukkes, at der er en forøget risiko for kræft, så det er en bekymring for dem, siger Ann Lyngberg.

I kontakt med flere myndigheder

Sundhedsminister Magnus Heunicke er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendelse, men ministeriet oplyser, at det er i tæt kontakt med en stribe myndigheder i sagen, og at de berørte borgere kan få de nødvendige sundhedsundersøgelser.

Powered by Labrador CMS