Skip to main content

Kolde kvinder går i stå

Kvinderne vil lave mindre, når temperaturen bliver sænket

Citathistorie: 3F

Stive fingre, klaprende tænder og hår, der rejser sig i nakken, kan være ubehageligt for både kvinder og mænd.

Men hvis de danske arbejdspladser sænker temperaturen, så kan det få negative konsekvenser for kvinders produktivitet, skriver Fagbladet 3F.

Kvinder er nemlig mere påvirkelige, når temperaturen afviger fra deres foretrukne grader, viser en undersøgelse fra University of Southern California.

Mænd er modsat

I et af punkterne på Energistyrelsen liste af spareråd anbefales det nemlig, at virksomhederne kun varmer rummene op til 19 grader. Men udover komforten kan det altså have en væsentlig betydning for produktiviteten at sænke temperaturen, hvis flertallet af medarbejderne er kvinder.

Det vil påvirke kvindernes arbejdsindsats, når temperaturen bliver sænket i lokalet, viser forskning.
Det vil påvirke kvindernes arbejdsindsats, når temperaturen bliver sænket i lokalet, viser forskning.JohnÉr Images/Johner/Ritzau Scanpix

Er der derimod en overvægt af mænd, så kan det ifølge undersøgelsen have en positiv effekt, da mænd i modsætning til kvinder har gavn af mere kølige omgivelser.

Betydeligt dårligere

I den amerikanske undersøgelse, der blev udgivet i det anerkendte peer-review tidskrift PLOS ONE, deltog 543 personer, der skulle klare tre forskellige opgaver i rumtemperaturer, der spændte mellem 16 og 32 grader.

Og der var altså en betydelig forringelse i kvindernes testscore og produktivitet, når temperaturen røg under de 21 grader.

Bjarne W. Olesen, der er leder af DTU’s Internationale Center for Indeklima og Energi, og som har været med til at udforme de nuværende internationale standarder for indetemperaturer, bekræfter, at det vil have konsekvenser for kvinders produktivitet at sænke temperaturen på de danske arbejdspladser.

- Hvis 22 grader er det optimale, og man går ned på 19 grader, så vil det påvirke kvinderne mere, siger han.

Del din kommentar