Læger dropper operationer

Lægerne henviser flere patienter til det private, men mange må også vente længere. Det frustrerer lægerne, at der ikke er gjort noget ved problemet

Signe Sofienberg Harving, der er kirurg på afdeling for urinvejssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, opererer markant mindre, end hun er vant til, på grund af manglen på sygeplejersker.
Signe Sofienberg Harving, der er kirurg på afdeling for urinvejssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, opererer markant mindre, end hun er vant til, på grund af manglen på sygeplejersker.

Citathistorie: Information

På flere af de danske hospitaler er sygeplejerskemanglen så stor, at det betyder, at lægerne heller ikke kan udføre deres arbejde. Det gælder især for kirurger og bedøvelseslæger.

Det fortæller flere læger og lægevidenskabelige selskaber til Dagbladet Information. Også i Dansk Sygeplejeråd genkender man problemet.

Lægeforeningens formand Camilla Rathcke hører fra mange af sine medlemmer, at de må droppe operationer, de ellers har tid til, fordi der mangler sygeplejersker til at understøtte bedøvelsen, selve operationen samt på opvågningsafsnittet og intensiv. 

Henvist til privathospital

En del patienter bliver i stedet henvist til det private, som så også får lettere ved at tiltrække læger og sygeplejersker fra det offentlige.

- Det skaber stor frustration for lægerne, at de på grund af kollegamangel ikke kan behandle patienterne på den måde, de vurderer, der er brug for. Og de patienter, der ikke får deres operation, må potentielt leve et mere sygdomsplaget liv. Det er problematisk, siger Camilla Ratchke til Information.

På tværs af lande

Jens Hillingsø, ledende overlæge på Rigshospitalet og formand for Dansk Kirurgisk Selskab, genkender også problemet. 

Det er ikke livstruende operationer, som ikke bliver udført, understreger han, men der kan eksempelvis være tale om knæ- og hofteoperationer samt ikke-akut mavetarmkirurgi.

- Vi står med problemer på tværs af hele landet og i alle specialer, siger han.

22 ud af 75 er lukket

Signe Harving, kirurg på afdeling for urinvejssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, fortæller, at man her har man måtte lukke 22 ud af 75 senge på grund af sygeplejemangel.

- Det værste er, at jeg må sidde nede i ambulatoriet og tage imod patienter, som jeg egentlig gerne ville operere, men det har jeg bare ikke mulighed for i øjeblikket, siger hun til Information.

På statens regning

Ud over længere ventetid for patienterne, fortæller flere af de læger, Information har talt med, at de må henvise langt flere patienter til at få udført operationen i det private. 

Det sker på statens regning. Men det er ikke nogen holdbar løsning, da det private med den øgede aktivitet i stigende grad vil rekruttere personale fra det offentlige, mener Jens Hillingsø.

- Det vil yderligere skære den gren over, vi sidder på. Og så koster det jo offentlige midler, som ellers kunne være brugt på at styrke vores sundhedsvæsen,« siger han til Information.
Formændene for 14 kirurgiske områder advarede kort før jul om tilstandene på de danske operationsstuer i et åbent brev til regionerne. Her beskrev de, hvordan mange planlagte operationer var udskudt til "i hvert fald" efter sommerferien.

Årsagen er ifølge medunderskriverne flere års manglende kapacitet, puklen efter coronanedlukninger og strejke – og så den massive personalemangel på især sygeplejersker.

Fald på 129

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg fortæller, at antallet af sygeplejersker på intensiv i det offentlige sundhedsvæsen er faldet med 129 fra 2020 til 2021. 

Blandt bedøvelsessygeplejerskerne er der i øjeblikket 110 ubesatte stillinger. Dertil kommer, at færre sygeplejersker efter strejken i sommer er villige til at tage ekstravagter. 

- For det her viser bare, at effekterne af sygeplejemanglen spreder sig som ringe i vandet, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Powered by Labrador CMS