Livstid til Messerschmidts morder

Østre Landsret har netop afsagt dom i sag om knivdrab på to kvinder i Ruds Vedby og Kundby på Vestsjælland

Østre Landsret har netop afsagt dom i sag om knivdrab på to kvinder i Ruds Vedby og Kundby på Vestsjælland
Østre Landsret har netop afsagt dom i sag om knivdrab på to kvinder i Ruds Vedby og Kundby på Vestsjælland

Citathistorie: TV2 Øst

41-årige Martin Christensen degn er i Østre Landsret netop blevet idømt livstid i fængsel. En enig domsmandsret har fundet ham skyldig i to voldsomme drab begået med stor brutalitet. Det skriver TV2 ØST.

Den 15. november 2019 slog han med 28 knivstik sin kæreste Line Messerschmidt ihjel. Derefter ringede han til politiet, og fortalte hvad han havde gjort, ligesom han ringede til sin døde kærestes mor og bad hende om at komme og tage sig af de fire børn, der lå på 1. salen i rækkehuset i Ruds Vedby på Sjælland.

Martin Christensen Degn satte sig efterfølgende, påvirket af amfetamin, i sin bil og kørte de 32 kilometer til Kundby, hvor han kl. 05.10 sendte sin ekskæreste en SMS.

– Jeg er hjemme hos dig nu. Kan jeg ikke godt komme ind, jeg har brug for at snakke med dig, skrev han til den 35-årige Jeanette Rømer Hansen, der lukkede ham ind.

Kørte selv til politistation

Få minutter efter var også hun død, dræbt af 19 knivstik. Herefter kørte han selv til Holbæk politistation, hvor han blev anholdt.

Martin Christensen Degn blev i Retten i Næstved idømt 16 års fængsel for manddrab, en dom han i første omgang modtog. Dommen blev anket af Statsadvokaten, der ønskede straffen forhøjet til fængsel på livstid for de to meget brutale drab. Derefter ankede også Martin Christensen Degn til formildelse af straffen. Han fastholder, at han ikke kan huske noget fra drabsnatten og først kom til sig selv i en celle i Storstrøm Fængsel, hvor han sad varetægtsfængslet.

Han erkender, at det formentlig er ham, der er skyld i de to kvinders død, men han erindrer ikke at have slået dem ihjel, og han fastholder, også under ankesagen i Østre Landsret, at han ikke har haft til hensigt at slå dem ihjel.

Lydklip afspillet

Under retssagerne i både by- og landsret er der blevet afspillet adskillige lydoptagelser af parret, der viser, hvordan Line Messerschmidt var udpræget jaloux og optaget af forholdet mellem Martin Christensen Degn og ekskæresten, som hun var sikker på, ikke var afsluttet.

- Østre Landsret anerkender, at Line Messerschmidt var jaloux, og at hun har sagt at hun vil forlade dig, men det udgør ikke sådan en særlig følelsesbelastning, at det er en formildende omstændighed. Det er almindelige livsomstændigheder, der ikke berettiger manddrab, lød det fra retsformanden, imens den dømte rystede på hovedet, skriver TV2 ØST.

Forsvarer Kristian Mølgaard har insisteret på at afspille de timelange optagelser i retten, der viser, hvordan Martin Christensen Degn har været udsat for et voldsomt mentalt pres i ugerne op til drabene. Optagelserne bærer dels præg af forhør af Martin Christensen Degn, dels er der optagelser, hvor han godt hjulpet på vej af kæresten skal erkende, at han er utro og at han er mere tiltrukket af sin ekskæreste end af hende.

Tog amfetamin

Parret, der fra sommeren 2019 og frem til drabene tog tiltagende mængder af amfetamin, lavede optagelserne under nogle natlige seancer. Ifølge Martin Christensen Degn slog det klik for ham, da Line Messerschmidt fortalte ham, at hun havde fundet en ny mand, der skulle være far for deres børn.

Retten i Næstved fandt i 2020, at det var en formildende omstændighed, at forholdet havde været præget af jalousi. I dommen hed det blandt andet, at Line Messerschmidt i perioden helt op til drabene havde ”udsat tiltalte for et massivt pres og manipulerende behandling, blandt andet ved at lydoptage og genafspille langvarige forhør af tiltalte omhandlende hans forhold til begge de dræbte kvinder”.

Anklager Emil Folker har i Østre Landsret argumenteret for, at straffen for de to uhyre brutale drab bør følge retspraksis og lande på fængsel på livstid. Han mener ikke, at det er en formildende omstændighed, at Martin Christensen Degn var i en oprevet sindstilstand på drabsnatten.

Den påstand var domsmænd og dommere i Østre Landsret enige i, og idømte altså Martin Christensen Degn fængsel på livstid for de to drab, skriver TV2 ØST.

Powered by Labrador CMS