Nu bliver det endnu dyrere

I løbet af december skal forbrugerne igen forvente høje energipriser på grund af vintervejr uden meget vind

Udgivet Opdateret

Tirsdag nærmer elpriserne sig fem kroner per kilowatt-time i perioder med spidsbelastning.

Det viser selskabet Andel Energis prisberegner, oplyser DR.

Og det er ikke kun tirsdag, at strømmen ventes at blive dyr.

Jack Michael Kristensen, der er funktionschef i Andel Energi, fortæller til DR, at markedet forventer, at den næste måned frem til januar bliver dyr. En af årsagerne skal findes i vejret.

- Priserne stiger, fordi det er blevet koldt i Europa, og vinden har lagt sig. Derfor skal vi ud og købe vores energi i Tyskland til en langt højere pris, fordi det i højere grad er gaspriserne, der styrer prisen der, siger han.

Ikke kun vind-mangel

For at gøre ondt værre er det ikke kun vinden, der har lagt sig.

Norske og svenske vandenergifaciliteter producerer heller ikke ret meget strøm for tiden, fortæller Ole Sloth Hansen, der er råvarestrategichef i Saxobank.

Han forventer ligesom Jack Michael Kristensen, at prisen på strøm den kommende tid bliver højere. Især på grund af vejret, hvor vedvarende energikilder ikke producerer ret meget strøm, men hvor der er behov for meget energi, fordi det er koldt.

Du skal regne med, at det nu bliver endnu dyrere at vaske en maskinfuld tøj - og alt andet, du skal bruge energi til.
Du skal regne med, at det nu bliver endnu dyrere at vaske en maskinfuld tøj - og alt andet, du skal bruge energi til.

Lokalt nattefrost

De kommende dage forventes det ifølge DMI, at dagtemperaturen vil falde til mellem to og fem grader, og at der igen vil komme nattefrost lokalt.

Vinden aftager og bliver jævn til svag fra øst. Med østenvinden kommer der kold luft fra Rusland.

Fem spareråd

1. Sænk temperaturen: Hvis du sænker temperaturen 1°C i hele huset, sparer du 5 procent på varmeregningen. I et typisk hus på 140 kvadratmeter med naturgas svarer det med de nuværende priser til cirka 1500 kroner om året. Hold temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt. Du kan spare endnu mere, hvis du sænker temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme.

2. Indstil termostaterne ens: Har du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive. Radiatorer bør i øvrigt være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt.

3. Træk gardiner for - og fra igen: Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

4. Udnyt de svingende elpriser: Hvis du har fleksibel afregning af dit elforbrug, kan du udnytte, at elprisen svinger i løbet af døgnet. Der er en tendens til, at prisen er lavere sent om aftenen og om natten, hvor færrest bruger strøm. Det kan derfor være en fordel at lade fx opvaskemaskinen køre om natten. Der findes forskellige apps, du kan bruge til at overvåge elprisen time for time, og en del elselskaber viser også prisen i deres egne apps.

5. Vask tøjet ved 20-30 grader: Hvis du vasker tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 eller 60 grader, kan du spare 55 procent strøm hver gang du vasker.

Kilde: SparEnergi.dk
Powered by Labrador CMS