Prinsesse med bånd til Amager

Prinsesse Beatrix var Hollands dronning indtil 2013, hvor hun abdicerede og overlod opgaven til sin ældste søn. Tirsdag den 31. januar fylder hun 85 år

Udgivet Opdateret

Store Magleby på Amager fik sidste år i maj dobbelt kongeligt besøg.

Dronning Margrethe fejrede sammen med prinsesse Beatrix fra Holland 500-året for de første nederlandske bønders ankomst til Amager.

De ankom i 1521 efter invitation af kong Christian II, og det blev i 2022 markeret med modtagelse på rådhuset i Dragør, karettur og besøg på Amagermuseet.

Her kunne den hollandske gæst, der fylder 85 år den 31. januar, opleve hvordan nederlandsk kultur og skik den dag i dag præger Store Magleby.

Abdicerede

Efterkommere døber fortsat drenge Theis og Dirch, mens piger får navne som Leise og Marchen.

Prinsesse Beatrix var dronning indtil 2013, hvor ældstesønnen, Willem-Alexander, afløste hende.

- Tak for de mange år, hvor jeg fik lov til at være jeres dronning. Nu må den nye generation overtage ansvaret for vores nation, sagde hun i en tv- og radiotransmitteret tale.

Dermed brød Holland med traditionen for kvindelige monarker. I mere end 100 år er landet blevet regeret af dronninger.

Måtte flygte under krigen

I 33 af årene var det med dronning Beatrix i spidsen. Hun var det ældste barn af dronning Juliane og prins Bernhard, som under Anden Verdenskrig med deres børn måtte flygte fra den tyske invasion.

Først for at bosætte sig i Storbritannien og senere i Canada, inden de i 1945 kunne vende hjem til slottet uden for Amsterdam.

Siden ville skæbnen, at prinsesse Beatrix forlovede sig med den tyske diplomat Claus von Amsberg, som fik titel af prins.

Deres bryllup i 1966 udløste voldsomme protester i befolkningen - ikke alene på grund af hans nationalitet, men også fordi han havde været medlem af Hitlerjugend og gjort militærtjeneste under krigen.

Søn død efter ulykke

Med årene blev modstanden mindre, og da Beatrix blev dronning i 1980, var de mest kritiske røster forstummet.

Foruden Willem-Alexander er prinsesse Beatrix mor til prinserne Johan Friso og Constantijn. I 2012 ramte en tragedie familien, da Johan Friso kom til skade i en lavineulykke. Efter et år i koma døde han som 44-årig.

Prinsesse Beatrix huskes af mange hollændere for sine juletaler, hvor hun ofte tog fat i mere kontroversielle emner.

I 2007 blev hun hvirvlet ind i et verbalt stormvejr, efter at hun havde opfordret sine landsmænd til at acceptere mindretal og i det hele taget vise tolerance.

Tætte bånd til Danmark

Det fik højrepolitikeren Geert Wilders til at bede dronningen om ikke at overskride grænsen for, hvad hun politisk kunne tillade sig at tale om.

Både under dronning Beatrix og nu med Willem-Alexander er der tætte bånd mellem det hollandske og danske kongehus. Kort efter at Willem-Alexander var blevet konge, besøgte han og dronning Maxima dronningen og prins Henrik.

FØDSELSDAG

En fødselsdag er den dag i året, hvor en person er født, hvilket ikke må forveksles med en persons fødselsdato, der er den dato personen fødtes (angivet ved dag, måned og år).

Før 1814 var det ikke dagen for fødslen, der blev opført i kirkebøgerne – det var kun dåbsdagen.

I mange kulturer er der tradition for at festligholde fødselsdagen hvert år med særlig fokus på 'runde' fødselsdage.

Der er tale om rund fødselsdag, når alderen er delelig med tallet ti. Runde fødselsdage fejres ofte med en større fest.

Ved 100-års fødselsdage er der tradition for et festtelegram fra HM Dronningen. 

'Halvrunde' fødselsdage er øvrige tal delelige med 5.

Kilde: Wikipedia

Parret har også flere gange mødt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Beatrix var dronning i Holland. Siden 2013, hvor hendes søn blev konge, har hun haft titel af prinsesse. Den 31. januar fylder hun 85 år. (Arkivfoto).
Beatrix var dronning i Holland. Siden 2013, hvor hendes søn blev konge, har hun haft titel af prinsesse. Den 31. januar fylder hun 85 år. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS