Danmark har mindre beskyttet natur end resten af EU

Selv det tætbefolkede Holland har større naturområder end Danmark. Vi er provinsielle, siger forsker.

Danmark er verdens næstnest opdyrkede land, og Danmark halter bagefter andre EU-lande, når det kommer til at oprette beskyttede naturområder. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Forladt landbrugsjord bliver i Europa omdannet til slette og skov, men Danmark har skabt færre naturområder end noget andet EU land.

Det skriver Information fredag.

Selv det tætbefolkede Holland har større forholdsvis naturområder end Danmark, påpeger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

– I Danmark er vi både ringere og mere provinsielle i tilgangen til natur end i andre europæiske lande, siger seniorforskeren til Information.

– Det er jo påfaldende, at det er lykkedes Holland, der er endnu tættere befolket end Danmark, at udpege større områder til naturformål end os. De har set perspektivet i det store og vilde, mens vi har været sindssygt dårlige til at give naturen plads, siger han.

Mindre beskyttet natur

Den seneste opgørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) viser, at siden Naturbeskyttelsesloven trådte i kraft i 1992, er der kommet en procent mindre vild natur.

Otte procent af Danmarks areal er udlagt til beskyttede naturområder under EU’s såkaldte Natura 2000-barometer. Det er mindre end nogen anden europæisk stat. Holland har udlagt næsten 13 procent, mens EU-gennemsnittet er 18 procent.

Andre naturområder er beskyttet af dansk lovgivning, så i alt 13,5 procent af det danske land vurderes at være naturområder.

Men da også andre lande beskytter naturområder med national lovgivning, vurderes Natura 2000-barometer at være at godt sammenligningsgrundlag.

Verdens næstmest opdyrkede land

Faktisk er Danmark tæt på at være det mest opdyrkede land i verden. 57 procent er landbrugsjord ifølge Verdensbanken. Det tal overgår kun Bangladesh.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) afviser dog at gøre mere landbrugsjord til naturområder. over for Information.

– Jeg er ikke overrasket over andelen af naturområder, for Danmark er et tæt befolket land med en stor udnyttelse af arealet til landbrug, siger hun og påpeger, at Danmark ligger højere i statistikkerne, når det gælder beskyttelse af havområder.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS