Sådan falder du i søvn i varmen

Hvis man følger nogle råd, behøver varmen faktisk ikke holde en vågen hele natten

Udgivet Opdateret

Hedebølgen er over os. 

Man kan dog godt få en god nattesøvn, selv når det er drønvarmt.

Det er bund og grund et spørgsmål om tilvænning, fortæller Mikael Rasmussen, som er søvnvejleder ved Center for Stress og Trivsel.

– Klassikeren er jo, at mange oplever søvnproblemer de første nætter, når de tager til for eksempel syden i sommerferien, og det skyldes jo, at vores kropstemperatur har svært ved at falde, når omgivelserne er varme. Man skal bruge flere ressourcer på at komme af med varmen, og det forstyrrer typisk søvnen.

Bekymringer ødelægger nattesøvn  

Ifølge søvnvejlederen ligger den optimale sovetemperatur for de fleste af os på omkring 18 grader, men han understreger, at mange af søvnproblemerne i bund og grund skyldes bekymringer og ikke selve varmen.

– Det er vigtigt at sige til sig selv, at det gør ikke noget, at man vågner om natten badet i sved, og at man ikke skal blive irriteret over at ligge vågen. Sig til dig selv, at du sagens kan præstere dagen efter, og at du kommer til at sove bedre næste nat, siger Mikael Rasmussen.

Varmen behøver ikke ødelægge nattesøvnen.
Varmen behøver ikke ødelægge nattesøvnen.

Hold maven og hovedet koldt

Seniorforsker Birgitte Rahbek Kornum ved Rigshospitalet, Glostrup, fortæller, at der er visse steder på kroppen man med fordel kan sørge for at køle ned, hvis man har det svært med varme.

– Det er især maven og hovedet, der skal være kolde. Det er ikke hænderne eller tæerne, du skal køle ned, for man kan slet ikke sove med kolde tæer. 

Lyset i sommernætterne er for mange mindst lige så generende som selve varmen, så derfor er mørklægningsgardiner en rigtig god ting. Både for at holde varme og lys ude af soveværelset, lyder rådet fra Birgitte Rahbek Kornum. 

Seks råd til at sove godt i varmen

Luft godt ud i soveværelset inden sengetid og sov med vinduet åbent, hvis det er muligt.

Anskaf dig mørklægningsgardiner og skærm gerne af for solen hele dagen. Det holder temperaturen i soveværelset nede og giver grundlæggende bedre søvn.

Tag et varmt bad en halv times tid før sengetid. Det varme vand får kropstemperaturen til at stige, hvorefter den falder, inden du skal sove. Et koldt bad gør dig omvendt mere frisk, hvilket kan være et problem, når du skal sove.

Skift helårsdynen ud med en sommerdyne. Hvis det er alt for varmt, kan du sove med et lagen.

Sov nøgen. Undersøgelser viser, at kroppen bedre kan komme af med varme uden tøj, og at man generelt får en bedre søvn.

Hav noget koldt vand på natbordet og eventuelt nogle kolde omslag, som du kan ty til, hvis du får brug for det i løbet af natten.

Powered by Labrador CMS