Skip to main content

Sarah ramt af udbredt sygdom: Nu kan hun ikke få børn

Halvdelen af kvinderne i alderen 23-29 år tager ikke imod tilbuddet om en celleprøve fra livmoderhalsen inden for et år. For Sarah Fogtmand har livmoderhalskræften haft store konsekvenser

31-årige Sarah Fogtmand fra Rønde opfordrer kvinder til at tage til screening for livmoderhalskræft.
31-årige Sarah Fogtmand fra Rønde opfordrer kvinder til at tage til screening for livmoderhalskræft.TV2 Østjylland/

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

- Få bestilt den tid.

Sådan lyder opfordringen fra 31-årige Sarah Fogtmand fra Rønde på Djursland, der i sommeren 2017 fik konstateret livmoderhalskræft.

- At skulle have en dødsdom i en alder af 27 år, nej, det havde jeg ikke forudset. Og jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle miste min fertilitet, siger Sarah Fogtmand til TV2 Østjylland.

Konsekvensen af det længerevarende behandlingsforløb for Sarah Fogtmand blev, udover ekstrem udmattelse i dagligdagen, at hun i dag ikke kan få børn.

Tag imod tilbuddet

Nu opfordrer hun andre kvinder til at tage imod tilbuddet om screening af livmoderhalsen med det samme, de modtager invitationen.

Hver dag bliver en kvinde i Danmark ramt af livmoderhalskræft, og 100 kvinder dør af sygdommen årligt.

Men det er kun hveranden kvinde i alderen 23-29 år, der vælger at tage imod tilbuddet om en celleprøve fra livmoderhalsen inden for et år.

Det sker, til trods for at alle kvinder i 20'erne bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år.

Bekymrende

Og den lave andel af kvinder, der tager turen ned forbi lægen, er ifølge overlæge for Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard bekymrende.

- Det er jo en undersøgelse, der kan forebygge livmoderhalskræft. Og det er ikke en sygdom, der rammer gamle damer som mig, men en sygdom der er hyppigst, når man er i 30'erne, siger hun.

Derfor er det ifølge overlægen vigtigt, at man tager imod tilbuddet, når man i 20'erne bliver inviteret til celleskrab hos lægen.

- Denne her sygdom, som flest kvinder i 30'erne får, den giver sig først til kende ved nogle forstadier til livmoderhalskræft, og dem kan man finde, når kvinderne er i 20'erne, hvis man altså deltager i det her screeningsprogram.

Har glemt det

Overlægen for Kræftens Bekæmpelse peger på, at der er en klar årsag til, at halvdelen af de 23-29-årige i Region Midtjylland, ikke tager imod tilbuddet om en celleprøve fra livmoderhalsen inden for et år.

- Vi ved fra en undersøgelse, hvor vi har talt med de kvinder, som ikke har deltaget i livmoderhalskraft-screening, at det er faktisk ikke fordi, de ikke har lyst, siger overlæge Janne Bisgaard og fortsætter:

- De har bare glemt det. De vil egentlig gerne, men så er de kommet fra det.

Ubehag er en barriere

Ifølge professor i screening ved Aarhus Universitet, Berit Andersen, kan årsagen, udover en simpel forglemmelse, også være selve turen ned til lægen og det eventuelle ubehag under undersøgelsen, der kan være en barriere for mange kvinder.

Og det kan der være en løsning på, mener professoren, og henviser til en celleprøve, man kan tage hjemmefra.

- Det er en metode, hvor man kan tage prøven hjemme hos sig selv og så sende den direkte til laboratoriet. Her vil prøven blive analyseret, og så får man tilsendt svaret derpå, siger Berit Andersen.

Positiv effekt

Og ifølge professoren har hjemmeprøven en positiv effekt.

- Det har vist sig i et studie, som vi lavede for nogle år siden, at deltagelsen blev øget, hvis det var sådan, at vi gav mulighed for at blive undersøgt med den selvopsamlende prøve i forhold til, hvis vi kun gav mulighed for at gå ned til egen læge, siger professor Berit Andersen.

Celleprøven forventes at være tilgængelig til august i år.

Del din kommentar