Sker for hver syvende patient

Massiv overbelægning er hverdag på sygehuse uden landets tre største byer, viser DR-analys

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkender, at overbelægningen er for høj.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: DR

Flere danske hospitaler er ramt af massive overbelægningsproblemer.

Sidste år lå 13,6 procent af patienterne på en gennemsnitlig dag i 2021 på en afdeling, hvor der manglede hospitalssenge eller personale.

Det svarer til næsten hver syvende patient i sundhedsvæsenet.

Det viser en omfattende kortlægning, som DR har lavet af alle hospitalsindlæggelser herhjemme.

Bekymrer

Resultatet bekymrer Morten Freil, direktør i interesseorganisationen Danske Patienter.

- Det er alvorlige tal. Vi ved, at det er farligt for patienter at ligge på overbelagte afdelinger. Derfor er det en alvorlig situation, som der skal gøres noget ved, siger han.

Det er regionerne, der har driver sygehusene. Og flere af regionerne vurderer selv, i rapporter DR har gennemgået, at risikoen for fejl og dødsfald stiger i takt med, at hospitalsafdelingerne bliver overfyldte.

Overbelægning udgør 'en væsentlig risiko for patientsikkerheden', skriver Region Midtjylland for eksempel i en rapport fra 2021.

Den vurdering deler speciallæge Flemming Madsen, der har forsket i konsekvenserne af overbelægning i sundhedsvæsenet.

- Vi kunne konkluderer, at der var en sammenhæng mellem dødelighed og overbelægning. Jo større overbelægning, jo større dødelighed, siger Flemming Madsen.

Store forskelle

DR's kortlægning viser også, at jo længere du bevæger dig væk fra sygehusene i Aarhus, Odense og København, des større er din risiko for at ende på en overbelagt afdeling.

Rigshospitalet i København er et af de hospitaler med den laveste andel af overbelægning.

Der lå 1 ud af 100 patienter på en gennemsnitlig dag sidste år på en afdeling med mangel på senge eller personale.

I den modsatte ende af skalaen var det på Aalborg Universitetshospital og Nykøbing Falster Sygehus mere end 4 ud af 10 patienter, der lå på en overfyldt hospitalsafdeling på en gennemsnitlig dag.

Mangel på personale

Ifølge regionerne skyldes den store andel af overbelægning uden for de tre største byer især mangel på personale.

- Vii er presset i forhold til at kunne rekruttere personale og på økonomien. Det er ikke nogle ting, vi kan løse alene, men nogle overordnede strukturer, som man må kigge på på Christiansborg, siger Mads Duedahl (V), regionsrådsformand for Region Nordjylland.

For høj

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkender, at overbelægningen er for høj.

- Det er for højt et tal. Det er ikke fordi, jeg står og kritiserer medarbejderne i sundhedsvæsenet. De træffer nogle vanskelige valg hver dag, men vi kan bare se, at sundhedsvæsenet er under pres og har været det længe, siger han til DR.

Magnus Heunicke fremlagde midt i marts regeringens udspil til en sundhedsreform. Den vil ifølge ministeren medvirke til at tage presset af sygehusene.

- Der er jo flere forskellige elementer. For det første at få forebygget genindlæggelser, som står for en stor del af indlæggelserne i vores sygehusvæsent. Det er meget bedre for den enkelte patient, at man får forebygget og taget tingene i opløbet, så man ikke behøver bruge en seng på sygehuset.

Skal have bedre hjælp

Magnus Heunicke fremhæver desuden, at kroniske patienter skal have bedre hjælp, så de ikke så ofte skal ind på sygehuset.

- Hele vores sundhedsudspil handler om bedre forebyggelse. Vi har også en robusthedskommission, der skal se på, hvordan man kan arbejde bedre indenfor sundhedsvæsenet, siger sundhedsministeren.

Aktindsigt i alle indlæggelsestal

DR's kortlægning af sygehusenes overbelægning er baseret på en aktindsigt i alle indlæggelser fra 2016-2021 hos Sundhedsdatastyrelsen, i alt 23 millioner sengedage.

Kortlægningen viser, at andelen af overbelægning faldt til et historisk lavt niveau, da coronaepidemien ramte i begyndelsen af 2020.

Efter samfundet genåbnede er pladsmanglen på landets sygehuse vokset. Andelen af patienter, der på en gennemsnitlig dag i tredje og fjerde kvartal af 2021, var den højeste i de kvartaler siden 2016.

Powered by Labrador CMS