Risiko for frygtet sygdom stiger: Spis ikke dette

Hvis man spiser stærk mad hver dag, så stiger risikoen for at blive dement

Det er meget vigtigt, hvad du spiser på, hvis du vil undgå. KLIK VIDERE OG SE 10 TEGN PÅ DEMENS, DU IKKE MÅ OVERSE. Foto: Maskot Bildbyrå AB /Scanpix
Det er meget vigtigt, hvad du spiser på, hvis du vil undgå. KLIK VIDERE OG SE 10 TEGN PÅ DEMENS, DU IKKE MÅ OVERSE. Foto: Maskot Bildbyrå AB /Scanpix
Udgivet Opdateret

Din tur til supermarkedet kan tit lade sig lokke af alskens eksotiske smage og måske endda det stærke køkken, der er drevet af chili og tabasco.

For mange handler det om en bestemt smag, mens det for andre handler om at finde et måltid, der holder kalorierne på et minimum. Men hvad mange faktisk ikke tænker over er, at det du spiser kan have langt rækkende konsekvenser for dit liv.

Det viser et studie fra University of South Australia og Qatar University. Her er det nemlig blevet påvist, at din kost har en masse at sige for, om du får demens i fremtiden. Det skriver Mirror.

I det store studie er 4.582 personer over 55 år blevet undersøgt i en periode på godt og vel 15 år. Gennem studiet har forskerne fokuseret på, hvad folk har spist – samt hvordan deres hukommelse har udviklet sig over årene. Og resultaterne er slående.

En type mad i fokus

Hvis du er en af danskere, der har hang til stærk mad og elsker tabasco, chili og stærke krydderier, så bør du måske genoverveje din kostplan. Det viser sig nemlig, at stærk mad gør, at man har en højere risiko for at blive dement.

Doktoren Zumin Shi, som er bagmand bag det store studie, fandt nemlig frem til, at der var en opsigtvækkende konklusion.

– Chiliindtag har tidligere i vores studier vist, at det var godt for kropsvægt og blodtryk, men i dette studie fandt vi, at indtag i en højere alder påvirker den kognitive effekt hos ældre, forklarer han.

Studiet viser, at det særligt er dem, der spiser stærk mad hver evig eneste dag, der er i farezonen for at udvikle demens.

Hvad er demens?

* Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.

* Knap 85.000 mennesker i Danmark lever med en demenssygdom.

* Jo ældre man er, jo større er risikoen for at få demens.

* I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120.000-146.000 personer.

* Kun cirka 50 procent af alle demente får stillet en demensdiagnose.

* De totale omkostninger ved demens beløber sig til mere end 20 milliarder kroner om året i Danmark.

* Selv om demens er en udbredt sygdom, ved otte ud af ti danskere ikke, at demens leder til døden.

* Glemsomhed, forvirring og svigtende dømmekraft kan være symptomer på, at man er ved at udvikle en demenssygdom.

* Alzheimers er den hyppigst forekommende form for demens. Sygdommen kommer ofte snigende og er blandt andet karakteriseret ved svækket hukommelse.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen.

Sammenhæng mellem livsstil og demenssygdom

Nationalt Videnscenter for demens skriver, at der er en sammenhæng mellem livsstil, generelle helbred og risikoen for at udvikle demens.

… også flere årtier før de første symptomer på demens dukker op, skriver videnscentret.

Centret skriver også, at der ikke er nogen garanti, men at man med simple livsstilsændringer selv kan få indflydelse på risikoen.

Hvis du lever med en bekendt, der har demens, så findes der meget god information både til de pårørende, men også den demensramte på Nationalt Videnscenter for Demens på deres hjemmeside.

Powered by Labrador CMS