Trykte de 12 Muhammed-tegninger

Carsten Juste stod i spidsen for den mest dramatiske periode i Jyllands-Postens historie. Den 6. juli fylder han 75 år

Udgivet Opdateret

Carsten Juste havde som journalist på Jyllands-Posten skrevet tusindvis af artikler, og da han senere blev leder af avisens redaktion på Christiansborg, var det ham, der lagde linjen for den politiske dækning.

Men det var som ansvarshavende chefredaktør, at hans navn blev kendt - også uden for journalistkredse.

Trykte de 12 Muhammed-tegninger

Carsten Juste var den chefredaktør, der trykte de 12 tegninger af profeten Muhammed og udløste en international krise af dimensioner.

Det var i 2005, og siden har tegnerne, Juste selv, avisens medarbejdere, ja hele Danmark, været mål for vrede og trusler fra den muslimske verden for at have krænket profeten.

Carsten Juste, der 6. juli fylder 75 år, har fortalt, at de første år efter offentliggørelsen var surrealistiske, og at avisen og medarbejderne betalte en alt for høj pris med attentatforsøg, trusler på livet og sikkerhedsrestriktioner.

Carsten Juste er en ægte JP-mand. Han begyndte som praktikant på Jyllands-Posten i 1979, og han sluttede som ansvarshavende chefredaktør. Den 6. juli fylder han 75 år. (Arkivfoto).
Carsten Juste er en ægte JP-mand. Han begyndte som praktikant på Jyllands-Posten i 1979, og han sluttede som ansvarshavende chefredaktør. Den 6. juli fylder han 75 år. (Arkivfoto).

Alligevel har han flere gange fastslået, at han ikke har fortrudt sin beslutning, og at han som ansvarshavende chefredaktør ikke kunne have handlet anderledes, når han blev forsøgt truet til at holde sin kæft.

Beslutningen fik ikke mindst konsekvenser for avisens tegner Kurt Westergaard. I 2010 trængte en somalisk mand ind i hans hjem i Aarhus bevæbnet med økse og kniv.

Låste sig inde på badeværelset

Tegneren overlevede ved at låse sig inde på badeværelset.

- Jeg vil kun sige, at Kurt Westergaard var en hædersmand, sagde Carsten Juste, da tegneren døde i 2021 efter længere tids sygdom.

Ellers har det været småt med udtalelser fra Juste, efter at han i 2008 forlod chefposten for at gå på pension.

Bryder sig ikke om at være i centrum

Måske helt bevidst. For han bryder sig ikke om at være i centrum. Mens bølgerne gik højt under Muhammedkrisen, afskyede han at optræde på tv og medvirkede kun, hvis det var tvingende nødvendigt.

Selv har han fortalt, at han kæmper med generthed. Som barn var han frimodighed og åben, men det ændrede sig med årene.

Droppede jurastudiet

Han skulle egentlig have været jurist som sin far, men droppede jurastudiet for i stedet at blive journalist fra Danmarks Journalisthøjskole.

Han blev færdiguddannet i 1982 og samme år ansat på Jyllands-Posten, hvor han også havde været i praktik.

Her gik han hele vejen fra reporter på Christiansborg-redaktionen til lederskribent, politisk redaktør, chefredaktør og slutteligt fra 2003 ansvarshavende chefredaktør som efterfølger for Jørgen Ejbøl.

Dyrker sine interesser

Carsten Juste har i årene efter sin afgang levet det gode pensionistliv. Han har gået på Folkeuniversitetet, nydt naturen og dyrket sin interesse for sejlads og motorcykler.

Han er gift med Birte Illemann, som er psykolog. Ægteparret har to voksne døtre.

CARSTEN JUSTE

Carsten Juste (født 6. juli 1947) var 2003-2008 den ansvarshavende chefredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten.

Juste begyndte sin karriere i 1979 som elev på Jyllands-Posten hvor han 1. januar 2003 udnævntes til chefredaktør, da dagbladets tidligere chefredaktør, Jørgen Ejbøl, i stedet blev bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS