ANNONCE

Indvandrerkvinder føder nu endnu færre børn end danske

28. februar 2021 19:18 | Af: Morten Hermansen, redaktion@newsbreak.dk

Danske kvinder får flere børn end en gruppe andre kvinder i Danmark

Indvandrerkvinder føder nu endnu færre børn end danske
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det samlede antal fødsler i Danmark er faldende, men der er dog en gruppe kvinder, der særligt sætter præg på statistikken, når det kommer til, hvor mange børn, de sætter i verden.

Indvandrekvinder med vestlig baggrund føder nemlig færrest børn, viser tal fra Danmarks Statistik.

Når man skal udregne fertilitet, ser man på, hvor mange børn kvinder i Danmark har født i alderen 15 til 49 år. Og her lå de vestlige indvandrekvinder på gennemsnitligt 1,34 sidste år, mens danske kvinder i gennemsnit får 1,72 børn i denne aldersgruppe.

Også antallet af fødsler blandt ikkevestlige indvandrere er faldet, selvom denne gruppe i mindst 10 år har født flest børn i Danmark.

Hypoteser

Selvom professor Ayo Wahlberg ved Institut for antropologi på Københavns Universitet ikke har forskning, der kan forklare hvorfor vestlige indvandrekvinder får færre børn, så har han et par hypoteser.

– Min umiddelbare reaktion er, at vi ofte har at gøre med kvinder, der kan have fået en dansk partner, som de gerne vil bo sammen med. De går i gang med at etablere sig selv. Og vi ved jo, at karrierevalg påvirker familievalg. Alt andet lige har vi at gøre med en gruppe af kvinder, som skal etablere sig. Tænk bare på, hvordan danske kvinder også skal etablere sig, siger han til Newsbreak.dk.

Det er særligt de sproglige og kulturelle ændringer, der gør det komplekst, mener antropologen. Og hele problematikken om børn og karriere, gør sig gældende på verdensplan, tallene giver udslag i en lille dansk målgruppe.

-Vi har skabt et globalt produktionsfokuseret samfund, som straffer kvinder økonomisk, for at få børn, mens kvinder har ønske om at udvikle sig på karrierebasis. Så man bør gøre det ønskværdigt at få kvinder til at få børn, siger han.

Færrest børn i Lolland Kommune

Også i de danske kommuner er der store forskelle på, hvordan fertilitetstallet fordeler sig.

Den kommune, hvor kvinder i gennemsnit får færrest børn er Lolland Kommune, hvor en kvinde i gennemsnit får 1,37 børn, mens tallet i Rebild Kommune ligger på hele 2,48. Og faktisk er tendensen, der er modsat den forestilling de fleste går med.

– I gamle dage var det i mange lande de fattige, der fik flest børn. Men i mange lande er den vendt på hovedet i dag. Adgang til prævention betyder, at de personer, der er mest udsat, er dem der rationelt tænker, at de på nuværende tidspunkt ikke skal have børn. For dem, der er mere økonomisk sikre, er tredje og fjerde barn er et statussymbol. Dem der har de mest usikre fremtider er blevet mere opmærksom på familiestørrelsen, siger Ayo Wahlberg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu