Influenza hærger fortsat landet over

2. januar 2013 17:14 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Influenza hærger fortsat landet over
Billede mangler

Mange danskere er fortsat ramt af influenza. 
 Af: Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
 
Mange danskere blev i juledagene tvunget til at opholde sig i sengen på grund influenza, og tendensen fortsætter i det nye år, lyder det fra landets vagtlæger, der har gloende telefonlinjer. Hos Region Hovedstaden er antallet af henvendelser om influenza og influenza-lignende symptomer til akuttelefon og vagtlæge 41 procent højere end samme periode sidste år.
 
– Vi har i øjeblikket fire patienter liggende på intensivafdelinger med influenza, så sygdommen skal tages alvorligt, siger Jens Lundgren, formand for influenza-udvalget i Region Hovedstaden.
 
Også hos Region Syddanmark har lægevagten væsentligt mere travlt end normalt.
 
– Vi har på hver enkelt af helligdagene i løbet af jul og nytår haft mellem 250 og 300 henvendelser til vagtlægen i timen, og det er minimum 50 procent over det normale. Vi regner med, at tallet bliver mindre nu, hvor mange læger efter juleferien igen er åbne for konsultation, siger Ole Holm Thomsen, vagtchef for lægevagten i Region Syddanmark.
 
– Men jeg forventer fortsat, at der kommer mange henvendelser i de kommende dage, tilføjer han.
 Læs også: Influenza-epidemi har kurs mod Danmark
 
I det midtjyske er der ingen statistik over antallet af influenza-ramte, men ifølge Svend Ellermann-Eriksen, formand for influenzaudvalget i Region Midtjylland, er der tale om en decideret epidemi.
 
– Jeg ved ikke præcist, hvor mange der er sengeliggende i de små hjem, men vores aktivitet er støt stigende, og vi har en del personer indlagt med influenza på de forskellige afdelinger. Af samme årsag får vi også flere og flere prøver til undersøgelse. Man kan i hvert fald godt konkludere, at der er tale om en epidemi nu, siger Svend Ellermann-Eriksen, som også er overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
 
I Region Hovedstaden opfordrer man alle udsatte borgere, som i forvejen har nedsat immunforsvar, til at henvende sig til lægen eller lægevagten med henblik på podning og eventuel medicinsk behandling ved influenzalignende symptomer. Personer med normalt immunforsvar bør også kontakte lægen eller lægevagten, hvis de tre dage efter deres indledende symptomer stadig har feber og oplever en forværring af sygdommen, lyder det.
 
– Hvis man er syg, bør man gøre, hvad man kan for at undgå at smitte andre. Man skal holde sig hjemme, indtil man er symptomfri, vaske sine hænder ofte og nyse ind i ærmet frem for ind i hånden eller ud i luften, siger Jens Lundgren.
 
Ifølge regionernes influenza-udvalg vil antallet af sygdomsramte sandsynligvis begynde at falde efter nogle få uger.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu