Dansk instruktur er død: Hans film lagde gaderne øde

14. marts 2018 17:55 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En 60'erne og 70'ernes store filminstruktører er sovet ind efter kort tids sygdom.

Den Bodilpris-vindende filminstruktør Palle Kjærulff-Schmidt er død 86 år gammel efter kort tids sygdom. Det oplyser familien til Ritzau.

Instruktøren spillede en rolle i “den nye bølge”, der var en progressiv kulturbevægelse op gennem 1960’erne, og som formede og ikke mindst omformede dansk film.

Opvokset i et skuespilhjem hvor forældrene Inga Thessen og Helge Kjærulff-Schmidt – også kendt som lærer Andersen i Matador – lå det lige for, at han fik et liv i dansk film. De to blev skilt, da Palle Kjærulff-Schmidt var to.

Som 22-årig debuterede han som teaterinstruktør på Nørrebro Teater, hvor hans stedfar var direktør, i 1953.

Succes med debutfilm

Efter at have assisteret på “Far til fire”- og Morten Korch-film var han klar til at instruere sin egen film. Debuten blev filmen “Bundfald” om homoseksuelle, der i 1958 vandt en Bodil for bedste film.

Hans gennembrud kom med filmen “Weekend”, der blevet lavet sammen med Klaus Rifbjerg som manuskriptforfatter.

Filmen om en gruppe umodne 30-åriges spiritusvædede sommerhusophold blev “den nye bølges” første store aftryk på dansk film. Den indbragte også Palle Kjærulff-Schmidt hans anden Bodil for bedste film i 1963.

Den efterfølgende film “Der var engang en krig” er betragtet som et af Kjærulff-Schmidts hovedværker. Filmen skildrer en ung dreng, der bliver til en mand under Anden Verdenskrig.

Lagde gaderne øde søndag efter søndag

Gennem 1970’erne var Palle Kjærulff-Schmidt med til at lægge gaderne øde søndag aften i samarbejde med Leif Panduro.

Sammen stod de bag “Et godt liv”, “Hjemme hos William”, “Bertram og Lisa”, “Rundt om Selma” og “Adams verden”.

Efter succesen på fjernsynsskærmen i 1970’erne har Palle Kjærulff-Schmidt også udtrykt sig gennem fotografier, bøger og radioteaterstykker, ifølge Denstoredanske.dk.. Sidstnævnte begyndte han at arbejde med i 1959, altså umiddelbart efter successen med “Bundfald.”

Han instruerede også Henrik Ibsen, Shakespeare og mange andre TV-teater-stykker i 1960’erne, ifølge Denstoredanske.dk..

Hans fotografier har blandt andet været udstillet på Louisiana og Brandts Klædefabrik.

Palle Kjærulff-Schmidt var æresmedlem i sammenslutningen af danske film- og sceneinstruktører, og han blev i 1997 tildelt Statens kunstfonds livsvarige ydelse, ifølge Denstoredanske.dk.

Kilde: Denstoredanske.dk.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu