Søndag sætter verden fokus på frygtet sygdom

24. marts 2019 06:00 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Datoen er ikke tilfældigt valgt.

Søndag sætter verden fokus på frygtet sygdom
Har man hostet og hostet og spyttet og måske set blod midt i det hele over tre uger, bør man søge læge. Genrefoto.

Søndag er for mange en dag for fred, ro og venten på en ny uge, der lurer på den anden side af midnat. Men netop søndag 24. marts er det ikke alle, der kommer til at hvile sig. Det er nemlig international tuberkulosedag, og Statens Serum Institut skriver, at dagen kommer til at stå i sygdommens tegn, i Danmark og resten af Verden.

24. marts er en særlig dag for sygdommen. Det var 24. marts i 1882 at den tyske læge Robert Koch annoncerede, at han havde fundet tuberkulosebakterien, skriver SSI.

På den tid var sygdommen meget, meget dræbende, mens der i dag findes både vaccine mod og behandling af tuberkulose. Det betyder, at sygdommen er mindre udbredt, eksempelvis i Danmark, end den før har været, men det er stadig en dræbersygdom.

–  Ifølge WHO’s tal var der således i 2017 ikke færre en 10 millioner, der blev syge med tuberkulose, og 1,6 millioner, som døde af sygdommen, skriver SSI.

Sygdommen findes stadig i Danmark

Ifølge SSI går mange i den tro, at sygdommen er udryddet i Danmark, og det er altså langt fra tilfældet.

– Vi oplever det især blandt socialt udsatte, hvor Danmark har en kedelig Nordisk rekord i smittespredning. Her har vi en stor smittekæde, der startede helt tilbage i 1992 med 5 tilfælde, og som i årenes løb er nået op på over 1.000 tuberkulosetilfælde. Og som noget nyt, har vi nu også set spredning af multiresistent tuberkulose blandt etniske danskere. Vi så det seneste tilfælde i januar i en smittekæde i Viborg, hvor vi nu er oppe på i alt 6 tilfælde, siger Troels Lillebæk, der er chef for Statens Serum Instituts Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier, til SSI.

Så sent som i januar 2019 blev danskere altså smittet med sygdommen i Danmark, og der er altså rig lejlighed til at fokusere på sygdommen, der først og fremmest opstår i de dele af verden, hvor man ikke har råd til den rigtige behandling.

De typiske symptomer på tuberkulose er hoste og spyt, der i værste tilfælde kan være blodigt. Man kan også opleve træthed, dårlig appetit, vægttab, feber og nattesved, og oplever man i over tre uger døje med hoste og opspyt, bør man søge læge.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu