ANNONCE

Internationale aviser: Helle får EU-problemer

2. januar 2012 13:49 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Internationale aviser: Helle får EU-problemer
Billede mangler

Det bliver svært for den danske statsminister at have formandskabet i EU. Sådan lyder budskabet fra et par internationale aviser.
For det første er det et handicap, at Danmark står uden for euroen, skriver European Voice, The Economists avis om EU. På det område er Danmark i samme situation som de seneste to formandslande; Ungarn og Polen, lyder det i artiklen. De måtte begge sidde udenfor, når eurolandene skulle forhandle, og den skæbne kommer også til at overgå Helle Thorning-Schmidt. Forhåbningen om at bygge bro fra eurozonen til de øvrige EU-lande ser derfor vanskelig ud for Danmark.
“Politisk set, står Danmark allerede på det forkerte ben,” skriver European Voice og henviser til det udbrud som den franske præsident, Nicolas Sarkozy, rettede mod Danmark i december. “Danmark er et lille land, som står udenfor. Jer har vi ikke tænkt os at lytte til,” sagde Sarkozy til Financial Times allerede i december.
Netavisen EUobserver peger på, at den økonomiske krise som ventet bliver det altoverskyggende arbejdsområde. Her kommer Helle Thorning-Schmidt til at gå på line. På den ene side står de EU-kritiske regeringsstøtter fra Enhedslisten. De vil kræve folkeafstemninger, før økonomerne i Bruxelles får ret til at holde medlemslandenes finansministre mere i ørerne. På den anden side står lederne fra de store europæiske økonomier, der vil have en hurtig og effektiv økonomistyring.
Det store fokus på den økonomiske krise betyder også, at Danmark får sværere ved at sætte egne interesser på dagsordenen, skriver EUobserver. Det betyder at grøn vækst, energieffektivitet og klimaindsats rykker længere ned på Helle Thorning-Schmidts to-do-liste.
Udover dette har Danmarks socialdemokratiske regering få ideologiske allierede. Kun fire andre lande i EU ledes lige nu af røde regeringer. Så der bliver ifølge de internationale medier et stort pres på Helle Thorning-Schmidts evne til at skabe kompromisser og konsensus. Hun kan dog trøste sig med, at det bliver en langsom start på formandskabet. Det traditionelle besøg fra EU-kommissærerne foregår i anden weekend i januar, mens det første ministerrådsmøde afholdes 23. januar.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu