Internationale studerende er guld værd

11. marts 2013 22:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Internationale studerende er guld værd
Billede mangler

Flere udenlandske studerende i Danmark betyder flere penge i statskassen. Ifølge nye beregninger fra den uafhængige institution DREAM-gruppen vil de offentlige finanser blive styrket med mellem 360 og 790 millioner kroner om året, hvis der kommer 1.000 udenlandske studerende ekstra til Danmark årligt og tager en hel uddannelse, eksempelvis en kandidat- eller ph.d.-grad. Det skriver Berlingske tirsdag.

 

Analysen er udarbejdet for Uddannelsesministeriet, og minister Morten Østergaard (R) bifalder resultatet.

»Det underbygger det, vi hele tiden har ment, nemlig at Danmark skal se globaliseringen som en mulighed og ikke som en trussel. Det illustrerer, hvorfor det er så afgørende, at vi er et åbent samfund og udvikler vores evne til at tiltrække internationale talenter og i dette tilfælde studerende,« siger han.

Det store overskud kommer hovedsagelig fra skatteindtægter, som de udlændinge, der bliver i Danmark efter endt uddannelse, genererer. Derudover bidrager de udenlandske studerende til at give både universiteter og virksomheder et mere internationalt præg, og flere kilder i erhvervslivet peger på, at udenlandske medarbejdere desuden giver flere afledte danske job.

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen har for Berlingske gennemgået DREAM-beregningerne. Han vurderer, at talmaterialet er endog meget solidt.

»Hvis man endelig skal kritisere beregningerne, er det fordi, de er for konservative. De antager nemlig, at udlændinge, der kommer hertil med en bacheloruddannelse, vil have samme adfærd som dem, der allerede er her. Der kan man godt være mere optimistisk. Jeg tror, at effekten for det danske samfund er endnu større,« siger han.

Seneste opgørelse fra 2009/10 viste, at næsten 16.000 udenlandske studerende var i gang med en hel uddannelse i Danmark, og ifølge tal fra Uddannelsesministeriet bliver omkring halvdelen af dimittenderne i landet det første år faldende til omkring 39 procent tre år efter endt uddannelse.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu