IOC skruer bissen på

13. februar 2013 17:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
IOC skruer bissen på
Billede mangler

Japanerne græd, inderne vil protestere, og danskerne reagerede med vantro.

 

IOC vragede tirsdag én af de ædleste olympiske sportsgrene, da komiteen anbefalede at droppe brydning fra OL-programmet.

»Det handler ikke om, at der er noget galt med brydning, men hvad der er godt for legene,« sagde IOCs talsmand Mark Adams til BBC

Brydning har været en fast bestanddel af OL siden de moderne leges spæde fødsel i Athen i 1896 med en enkelt undtagelse i 1900. Men IOC går nu i offensiven for at modernisere legene.

»IOC viser, at de er villige til at tage klassikeren over klassikere af programmet. Det er et heftigt signal til alle os andre, der synes, vi sidder sikkert i sadlen. Ingen kan vide sig sikker på, om deres sportsgren nu også overlever,« siger Victor Feddersen, der som en del af den originale guldfirer vandt OL-guld i Atlanta i 1996.

Han er i dag formand for Aktivkomiteen, der repræsenterer danske eliteidrætsudøvere under DIF og Team Danmark. Og Feddersen ser både pragmatisk og bekymret på udviklingen, som han også kalder nødvendig.

»Én interesse er de kommercielle hensyn. En anden er de etiske og traditionsmæssige hensyn og den positive værdi, dét har,« siger han og fortsætter med et eksempel:

»Sporten vil blive mere publikums- og underholdningsdrevet. Jeg kan tage min egen sportsgren, roning, som er 2.000 meter. Det er i princippet hurtigt, cirka seks minutter. Langt hurtigere end en håndbold- eller fodboldkamp. Men publikum kan kun se de sidste 500 meter, så det kan da godt være, at IOC tænker: ’Nå, men så laver vi kun 500 meter løb.’«

Golf et forgangsbillede

Men det er essentielt for OL at forny sig. Blandt andet har IOC indlemmet golf i den olympiske familie fra legene i 2016, mens vi må vente til september i år med at finde ud af, hvad der skal erstatte brydning.

»Det er fornuftigt at tage fat i det, der kaldes tidssvarende discipliner. Da snowboard blev optaget i Vinter-OL (fra 1998, red.), var det en revolution. Men i dag er det en meget stor og populær sport,« siger Jørn Hansen, professor på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og OL-kender.

»Hvis man har en klassisk-romantisk opfattelse af OL, så er det en markant beslutning at droppe brydning. Golf er kommet ind, og det er et eksempel på en ny sportsgren, som medierne kan få en del mere ud af. Vi opfatter ikke brydning som en markant sportsgren, og set på tv virker det heller ikke synderligt spektakulært,« siger Jørn Hansen.

Squash blandt favoritterne

I favoritfeltet til at afløse brydning befinder sig baseball/softball, karate, »roller sports« (inline rulleskøjteløb inden- og udendørs), klatring, squash, wakeboarding og den kinesiske sportsgren wushu.

Herhjemme sidder formanden for Dansk Squash Forbund, Tom Kjærbye Larsen, og gnider sig stille i hænderne over sportens varme navn i OL-sammenhæng. Men ikke uden betænkning.

»Det er tredje gang inden for de sidste 12 år, at vi har været med i slutspurten, og det er nu eller aldrig. Glipper vi den igen, er jeg ikke ret optimistisk med hensyn til, om vi nogensinde kommer med. Men jeg vurderer, at squash har mere end 50 procents chance for at komme med,« siger Tom Kjærbye Larsen.

Derfor er der fra international side iværksat en række initiativer, der skal køre squash i stilling som OL-disciplin. Det drejer sig blandt andet om kampagner på Facebook og reklamefilm.

Samtidig har man ansat manden, der var med til at udøve lobbyarbejde for golfsporten, der er blevet optaget fra OL i 2016.

Opbakning til squash

Både Victor Feddersen og Jørn Hansen mener, at squash er oplagt ud fra de syv favoritter.

»Squash er, hvis man får det filmet rigtigt, et meget dynamisk spil, som har været i vækst i en årrække. Det har også nogenlunde tag i ungdommen,« siger Jørn Hansen, mens Victor Feddersen kalder sportsgrenen ’intensiv og interessant’.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu