Irakiske krigsfanger beskylder Danmark for uværdig behandling

3. marts 2013 05:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Irakiske krigsfanger beskylder Danmark for uværdig behandling
Billede mangler

12 irakere blev i 2004 anholdt under den omstridte operation Green Desert i den irakiske landsby Az Zubayr. To af dem står nu frem i Politiken og fortæller om deres oplevelser under aktionerne, der havde deltagelse af danske soldater.

 

Riyadh Khis og Haji Mohammed siger, at de blev udsat for voldelige overgreb i overværelse af danske soldater, som grinede og videofilmede overgrebene.

»De danske soldater plejede at passe på os. Men deres morskab over situationen var nedværdigende,« siger Haji Mohammad til avisen.

De irakiske fanger blev efterfølgende angiveligt udleveret til tortur hos de irakiske myndigheder.

»Efter danskernes operation fik jeg elektriske stød i syv dage i et irakisk fængsel. Jeg blev stemplet som terrorist, smidt ud af skolen og er i dag arbejdsløs. Det holder jeg Danmark ansvarlig for,« siger Riyadh Khis til Politiken.

Daværende bataljonschef John Dalby ønsker ikke at kommentere sagen, men oplyser til avisen, at han før har hørt påstanden om, at danske soldater skulle have grinet under anholdelserne – en påstand, der ifølge bataljonschefen er usand.

I en video offentliggjort i oktober ser man danske soldater, der under operationen ser passivt til, mens irakiske politistyrker slår og sparker de 12 fanger.

Enhedslisten mener, at irakernes oplysninger er afgørende i bestræbelserne på at nå til bunds i forløbet omkring den omstridte militæraktion.

»Disse nye oplysninger stiller de danske myndigheders afvisning i et noget andet lys. På baggrund af irakernes historier er vi nødt til at få både udenrigsministeren og forsvarsministeren til at svare udtømmende på, hvad der rent faktisk er sket,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) til Politiken.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) henviser til den nyligt nedsatte Irakkommission.

»Anklagerne – om de er sande eller ej – bekræfter, at der er behov for en kommission, som kan nå til bunds i, hvad der præcis er sket, siger han til avisen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu