Iran deltager i nye atomforhandlinger

5. februar 2013 13:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Iran deltager i nye atomforhandlinger
Billede mangler

IRAN: Irans ledelse har indvilget i at mødes med verdens stormagter til nye forhandlinger om landets omstridte atomprogram, skriver nyhedsbureauet Reuters.

 

Mødet skal finde sted i Kasakhstan 26. februar og vil udover Iran omfatte, USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og Spanien.

Meddelelsen blev givet af den iranske vicechefforhandler, Ali Bagheri, under en telefonsamtale med EUs udenrigspolitiske chef, Katherine Ashton, der repræsenterer den såkaldte P5+1 gruppe, som omfatter de føromtalte stormagter.

Atomprogrammet, som det internationale samfund frygter, er ved at sætte Iran i stand til at fremstille en atombombe, er et af de varmeste emner på den internationale dagsorden og har udløst hårde sanktioner mod Iran, der nægter at stoppe programmet. Iran hævder, at atomprogrammet kun tjener fredelige formål.

USA og Iran har ved flere lejligheder været tæt på et væbnet sammenstød i Den Persiske Golf, hvor Iran har truet med af lukke for gennemsejling af tankskibe som gengæld for sanktionerne, og samtidig har Iran trukket og spørgsmålet om nye forhandlinger i langdrag.

Israel har truet med at angribe de iranske atomfaciliteter, hvis ikke udviklingsarbejdet frem mod den formodede atombombe stopper, mens USA har været afvisende overfor et angreb.

Forholdet mellem Iran og USA er dog måske under optøning.

Iran gav for er par dage siden udtryk for, at præsident Omabas nye administration har en væsentlig mere konstruktiv holdning til Iran end tidligere administrationer.

Den iranske udenrigsminister, Ali Akbar Salehi, sagde mandag, at han ser det udspil, som den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, er kommet med om møder mellem de to lande, som en væsentlig ændring af den amerikanske holdning over for Iran:

– Jeg er optimistisk. Jeg føler, at den nye amerikanske administration denne gang virkelig i det mindste forsøger at adskille sig fra den tidligere traditionelle holdning over for mit land, sagde Ali Akhbar Salehi på en konference i Tyskland.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu