Iran spiller med musklerne: Sender abe i rummet

28. januar 2013 14:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Iran spiller med musklerne: Sender abe i rummet
Foto: Colourbox.
Abe

Foto: Colourbox.

Iranerene demonstrerer med en raketopsendelse, hvor langt de er kommet i deres rumprogram, der satser på at sende et bemandet rumskib op i 2020.

 

Raketten var af typen Kavoshgar og nåede ifølge oplysningerne op i en højde af 120 kilometer, inden den vendte tilbage.

Iranerne forsøgte uden held i 2011 at sende en abe ud i rummet, men har tilsyneladende styrket deres teknologi i den mellemliggende periode.

Det iranske rumprogram, som går ud på at sende et bemandet rumskib i kredsløb i 2020 og landsætte astronauter på Månen i 2025, vækker bekymring i Vesten og i Israel, fordi raketteknologien også kan anvendes til at sende sprængladninger af sted. Internationalt er der yderligere bekymring over det samarbejde, som Iran og Nordkorea har omkring raketteknologi.

Nordkorea udløste for kort tid siden vrede over store dele af verden, da landet affyrede en interkontinental raket med en rækkevidde til at nå mål i USA. Tidligere har nordkoreanerne også opsendt en raket, der bragte en satellit i kredsløb om jorden.

Der er også udbredt frygt for, at Iran er på nippet til at have udviklet en atombombe, skønt landets ledere konstant har hævdet, at den forskning, der finder sted, udelukkende er beregnet på en fredelig udnyttelse af kerneenergi.

Iran er ramt af internationale sanktioner på grund af sit kontroversielle atomprogram, som er kilde til stor regional uro, ikke mindst i Israel, der flere gange har truet med at angribe de iranske atomfaciliteter.

Samtidig oplyser Reuters fra Bruxelles, at Iran endnu ikke er gået med til at fastsætte en dato for nye forhandlinger med USA, Rusland. Kina, Frankrig, England og Tyskland, om landets atomprogram.

Opgaven med at slæbe iranerne til forhandlingsbordet ligger hos EUs udenrigspolitiske chef, Carherine Ashton, hendes talsmand, Michael Mann, siger:

– Vi har tilbudt en dato i februar.

Iranerne har de sidste mange måneder konstant udskudt en ny forhandlingsdato.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu