Iskoldt topmøde har et livsvigtigt formål

25. februar 2020 08:07 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

25. februar samles prominente gæster til frøtopmøde i Arktis. De medbringer bidrag til en atomsikret genbank.

Blot 1300 kilometer fra Nordpolen ligger en af klodens mest særprægede banker. Den blev anlagt i 2008 uden for Longyearbyen på den norske øgruppe Svalbard, nu danner den rammen om et særdeles interessant topmøde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

På den afsidesliggende plads mødes 25. februar nemlig en række fremtrædende gæster fra 30 lande for at aflevere deres bidrag i banken dybt inde i fjeldet. Blandt dem er Norges statsminister, Erna Solberg, Ghanas præsident, Nana Akufo-Addo, og ambassadører for FN’s verdensmål.

Med sig har de alle særegne birdag, der skal sikre menneskehedens overlevelse, såfremt vi for alvor får røven på komedie af moder jord.

Dommedag

Inde i “banken” er der en konstant temperatur på 18 minusgrader i banklokalerne. Stedet hedder Global Seed Vault – eller på norsk: Svalbard Globale Frøhvelv. “Dommedagshvælvingen”, som den kaldes, er en genbank med knap en million frøprøver af 5000 arter af hvede, majs, ris, byg, kartofler med videre. Frøene er fra hele verden.

Ifølge den norske regering var der i maj 2015 840.000 frø opbevaret i den iskolde bunker, der blev indviet i 2008. I dag er der 992,039.

Den arktiske frøbank er bygget til at modstå atomkrig, jordskælv og klimaændringer. Efter en omfattende renovering vil banken på frøtopmødet modtage det hidtil største indskud siden åbningen fra de 30 lande.

For eksempel er cherokee-indianerne nu den første indfødte amerikanske stamme, der donerer bidrag til frø-banken.

Vigtigere end nogensinde

Erna Solberg betoner i en pressemeddelelse vigtigheden af frøbanker.

– En dramatisk nedgang i artsmangfoldigheden gør det vigtigere end nogensinde at bevare den genetiske variation blandt verdens madplanter. Dette er livsvigtigt, hvis vi skal kunne tilpasse madforsyningen til klimaændringerne og en stadig voksende befolkning og samtidig nå bæredygtighedsmål 2 om at udrydde sult inden 2030, siger Norges statsminister.

Der er 1700 frøbanker i verden. Men frøbanker er også udsatte – for oversvømmelser, social uro og krige, fattigdom eller sågar strømafbrydelser. Er et værdifuldt frø først udryddet, er det væk for evigt. Det understreger Lise Lykke Steffensen. Hun er direktør for den nordiske frøbank NordGen, som driver Svalbards “frøhvælv”.

Syriens blev bombet

Af samme årsag er det vigtigt at have backup af sin frøsamling, så frøene findes mindst to steder, påpeger hun.

I 2015 fik Syrien genudleveret plantefrø herfra. Det skyldtes, at den nationale genbank i Syrien blev bombet under borgerkrigen og gik tabt.

– Frøbanken i Aleppo var en af verdens vigtige genbanker for hvede, fordi det er epicentret for, hvor hveden kommer fra, siger Lise Lykke Steffensen.

Med kopier fra Svalbard kunne man opformere frøene i Marokko og Libanon og returnere lånet til frøbanken i Arktis.

Fakta

Svalbard og frøbanken

Klodens befolkning vokser støt, men mange steder er landbruget og den dyrkbare jord under stærkt pres.

For at bevare verdens rigdom af plantevækster har Norge gennem 12 år indsamlet frøprøver fra en lang række lande og placeret dem i en arktisk dybfryser.

Læs mere her:

* Frøbanken Svalbard Globale Frøhvelv (Global Seed Vault) åbnede i 2008 uden for Longyearbyen på den norske øgruppe Svalbard i Arktis.

* Frøbanken er placeret her, da øerne ligger i et koldt og isoleret område. Norge vurderes samtidig at være politisk og socialt stabilt.

* Sikkerhedslageret fungerer som backup for frøbanker over hele kloden. Det opbevarer godt en million frøprøver fra 5000 plantearter. De kommer fra 1700 genbanker verden over.

* Formålet er at bevare frøsorter fra at gå tabt for eftertiden som følge af naturkatastrofer, krige eller klimaforandringer.

* Temperaturen i frøbanken 130 meter inde i fjeldet holdes konstant på minus 18 grader.

* Frøbanken drives af den norske stat og NordGen (den nordiske frøbank) samt den internationale organisation Crop Trust.

* Syrien har, som hidtil eneste land, fået udleveret plantefrø i 2015. Det skyldtes, at den nationale genbank i Syrien blev bombet under borgerkrigen, så alt gik tabt.

* Den globale opvarmning slår dog også til på arktiske Svalbard, som de senere år har oplevet chokerende høje temperaturer.

* I 2017 smeltede varmen så meget is, at vand trængte ind i indgangen til den ellers sikrede Global Seed Vault.

* Norges regering har derfor opgraderet frøbanken for godt 190 millioner danske kroner, så den er rustet til fremtiden.

* Der er etableret en ny vandtæt adgangstunnel, og sikkerheden er generelt forøget.

* Inden år 2100 vil vinteren på øgruppen være gennemsnitlig 10 grader varmere, forudså klimaforskere i en rapport i november 2019.

* Dermed kan Svalbard ifølge nyhedsbureauet NTB måske snart ikke længere regnes som arktisk.

Kilder: Svalbard Globale Frøhvelv, NTB, NordGen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu