ANNONCE

Isoleret længe: Disse danskere kan snart få besøg

28. april 2020 15:01 | Af: Newsbreak.dk

Selvom en række bosteder lukker gradvist op for besøg, er psykiatriske patienter på hospitaler fortsat afskåret fra at møde deres nærmeste. Det er ­skadeligt for behandlingen, mener landsforening

En 60-årig beboer på et psykiatrisk bosted måtte ikke deltage i sin mors 80-årsfødselsdag på grund af risikoen for at blive smittet med corona.

En beboer på et andet bosted blev forhindret i at komme tilbage til sin bolig, fordi han kom hjem en halv time senere end aftalt efter et besøg uden for bostedet.

Og forældre ringer, fordi de ikke aner, hvordan deres psykisk syge, voksne børn har det under indlæggelsen.

Landsforeningen Bedre Psykiatri og Landsforeningen Sind har de seneste uger fået mange henvendelser fra psykisk syge og deres pårørende på grund af besøgsrestriktionerne på de psykiatriske bosteder og hospitalsafdelinger.

Politikerne har nu lyttet til bekymringen, og et samlet Folketing besluttede i weekenden, at det gældende besøgsforbud på anbringelsessteder og botilbud skal lempes på en ”sundhedsmæssig forsvarlig måde”.

Sundhedsstyrelsens nærmere retningslinjer for besøgene er endnu ikke fastlagt, men der lægges formentlig op til blandt andet udendørs besøg.

Aftalen omfatter dog ikke de psykiatriske afdelinger på hospitalerne.

Glæder sig over åbning

Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Landsforeningen Bedre Psykiatri, finder det ”enormt positivt”, at reglerne for besøg til de op mod 7000 beboere på psykiatriske bosteder nu lempes under hensyn til smitterisikoen.

– Det er en meget sårbar gruppe, og vi kan ikke holde mennesker isoleret fra besøg i månedsvis. Det svarer til situationen med besøgsforbud på plejehjem. Vi ser gerne, at man også giver mulighed for besøg på psykiatriske afdelinger. Når psykiatrien pludselig trækker de pårørende ud af ligningen i behandlingen, så øger det risikoen for tilbagefald med den konsekvens, at en gruppe psykisk syge får det markant dårligere, siger Thorstein Theilgaard til Kristeligt Dagblad.

Han understreger, at besøg selvfølgelig skal foregå sundhedsmæssigt forsvarligt.

Formand for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, glæder sig også over, at der snart åbnes for besøg på bosteder.

– Men samtidig er der ingen tvivl om, at isolationen af psykisk sårbare borgere stadig er et stort problem. Besøg på bosteder vil stadig være underlagt restriktioner, og hospitalspsykiatrien tillader stadig ikke besøg, siger Knud Kristensen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu