Israeler på jagt efter Görings forsvundne naziskat

22. februar 2013 12:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Israeler på jagt efter Görings forsvundne naziskat
Billede mangler

TYSKLAND: Der har længe været rygter om, at nazisterne i krigens sidste dage sænkede en guldskat i Stolpsee, lidt nord for Berlin. Nu skal rygterne testes, for den israelske forsker Yaron Svoray har med de tyske myndigheders støtte iværksat et projekt, der endegyldigt skal afklare, om der er en skat eller ej. Det skriver b.dk.

 

Med det nyeste sonarudstyr vil han undersøge søen. Lige siden krigen har man hævdet, at den nazistiske leder Hermann Göring beordrede guldet smidt i søen, da sovjetiske tropper nærmede sig i marts 1945.

Et vidne, Eckhard Litz, afgav erklæring til en kommission efter krigen, om at han havde set 30 kz-fanger laste guldet af fra lastbiler ved Stolpsee. Bokse med guld blev derefter sejlet ud på midten af søen og smidt i vandet. Litz fortalte kommissionen:

»Da den sidste boks var smidt i vandet, vendte mændene tilbage til kysten, hvor de blev stillet op på en linje, og det sidste jeg så, var maskingeværernes lysglimt, da fangerne blev skudt.«

Det er den tyske avis Die Welt, der skriver om sagen, og avisen beretter, at der er gjort talrige forsøg på at finde nazi-skatte. Avisen stiller sig skeptisk over for udsigten til, at der virkelig ligger en skat på søens bund.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu