IT-kaos forsinker stemmeoptælling i Kenya

6. marts 2013 16:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
IT-kaos forsinker stemmeoptælling i Kenya
Billede mangler

KENYA: Optællingen af stemmer efter Kenyas præsidentvalg trækker unødvendigt længe ud på grund af tekniske fejl i nye computersystemer, og i den nationale valgkommission er man derfor tvunget til at vente på, at tilrejsende embedsmænd afleverer resultaterne fra afstemningsstederne for derefter at tælle dem sammen manuelt.

 

Ifølge Reuters sætter den kenyanske valglov en frist på syv dage til at få talt stemmerne op efter mandagens valg.

Flere politikere har allerede beklaget sig over valgsvindel, og sammen med den langsommelige stemmeoptælling øger det frygten i befolkningen for, at begivenhederne fra sidste præsidentvalg i 2007 skal gentage sig. Her beskyldte den nuværende premierminister, Raila Odinga, den nu afgående præsident, Mwai Kabila, for at have svindlet sig til sejren, hvilket udløste flere ugers voldsom uro, hvor 1.220 mennesker blev dræbt og 700.000 drevet på flugt.

Den aktuelle præsidentkandidat Uhuru Kenyatta, som ifølge de foreløbige optællinger fører i mandagens valg, er i øvrigt anklaget for krigsforbrydelser for sin påståede medvirken i de blodige begivenheder i 2007 og skal møde for den internationale domstol i Haag 11. april. Det samme skal hans vicepræsidentkandidat, William Ruto.

»Vi er bange, fordi vi ikke ved, hvad der vil ske nu,« siger en gartner, Charles Kabibi i kystbyen Mombassa. Med til at øge usikkerheden er rapporter om, at 300.000 stemmer er blevet afvist, men valgkommissionen har besluttet at regne dem med i optællingen.

Efter de foreløbige optællinger fører Uhuru Kenyatta, søn af landets første præsident, Jomo Kenyatta, med 54 procent af stemmerne, mens hans rival, Raila Ondinga, ligger på 42 procent.

Reuters skriver, at hvis de afviste stemmer tælles med, vil de afgørende rokke ved Kenyattas muligheder for at vinde valget i første runde.

Hans vicepræsidentkandidat har allerede sagt, at han ikke håber, kommissionens skridt et forsøg på at »fratage os den valgsejr, der allerede står skrevet på væggen,« som han udtrykker det.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu