Italiens Jacob Haugaard giver Bersani en kurv

27. februar 2013 19:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Italiens Jacob Haugaard giver Bersani en kurv
Billede mangler

ITALIEN: De politiske forhandlinger oven på det italienske parlamentsvalg står stadig i stampe, og regeringsdannelsen ligner efterhånden en yderst vanskelig opgave for valgets vinder, Pier Luigi Bersani.

 

Teknisk set vandt han valget, men den centrum-venstrekoalition, han står i spidsen for, kan ikke danne en flertalsregering, og opgaven er ikke blevet nemmere, efter den populistiske Femstjerrnebevægelse har givet Bersani en kurv.

I spidsen for bevægelsen finder man den 64-årige komiker Guiseppe Grillo, og han udelukker ifølge BBC klart og tydeligt at gå i regering med Bersani. Ligesom en lang række andre kendere af italiensk politik tror han desuden ikke på, at støvlelandet befinder sig i en holdbar situation – »Beppe«, som han også kaldes, spår tværtimod, at italienerne skal til stemmeurnerne igen inden for et år.

På sin blog beskriver Beppe desuden Bersani som »dead man talking«, og til BBC forklarer han, at han forventer at skulle være i opposition til centrum-venstre og centrum-højre, som han regner med vil forsøge at danne en regering sammen.

Det ligger dog ikke lige i kortene, hvis man spørger juniorpartneren i centrum-venstrekoalitionen. Lederen af det grønne venstreparti, Nichi Vendola, afviser bestemt, at venstre- og højrefløjen kan finde på at gå sammen.

»Der bliver ingen stor koalition«, siger Nichi Vendola ifølge Reuters.

I en pressemeddelelse gør han det klart, at han i stedet håber, at »Beppe« vil slutte sig til centrum-venstrekoalitionen for at give Italien »et elektrochok«.

»Beppes« bevægelse var oprindeligt blevet spået en sidsteplads blandt de italienske partier, men endte på en tredjeplads.

Akkurat som i tilfældet med den danske komiker Jacob Haugaard, som sad i Folketinget fra 1994-1998, er Beppe og hans partifællers indtog i italiensk politik blevet udlagt som et udtryk for politikerlede, og Femstjernebevægelsens gode valg har også vakt stor opsigt i udlandet.

I Tyskland er arbejderpartiets kanslerkandidat, den bramfri Peer Steinbrück, kommet uheldigt af sted med en udtalelse om »Beppe« og valgets anden store overraskelse, tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconi.

Kansler Angela Merkels udfordrer har betegnet begge mænd som »klovne«, og det er ikke faldet i god jord hos den italienske præsident, Giorgio Napolitano, der har aflyst en middag, som han skulle have deltaget i sammen med Steinbrück.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu