Italiens valg-kaos æder din aktiegevinst

26. februar 2013 10:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Italiens valg-kaos æder din aktiegevinst
Billede mangler

Hvem skal være pave, og hvem skal styre regeringen? Italien er lutter spørgsmål i øjeblikket. Pavespørgsmålet skal den katolske kirke nok få styr på. Men det er mere usikkert, om der også kommer hvid røg op af skorstene fra parlamentsbygningerne i Rom.

Lige nu ser det ud til, at der ikke kan dannes en ny regering med flertal i begge kamre, og at italienerne derfor måske skal ud i en ny valgrunde. Og usikkerheden har i den grad forplantet sig til de finansielle markeder, hvor renterne stiger kraftigt i både Italien, Spanien og Portugal, hvilket er udtryk for større usikkerhed hos investorerne for landenes økonomi.

Europæiske aktier falder kraftigt

Tendensen er også tydelig på aktiemarkedet. De ledende europæiske indeks falder over en bred kam –  med mellem to og fire procent efter godt en times handel. Hvis det holder ved indtil børsdagens afslutning, så vil mange private investorer opleve, at det aktieafkast, de ellers havde fået i år, er blev ædt op – dog er det danske C20 CAP-indeks i plus for året med ni procent.

»Den fine aktiestart, vi ellers havde fået på året, kan hurtigt blive annulleret. Og de europæiske indeks ser i dag ud til at gå i minus for året,« siger Henrik Drusebjerg, seniorstrateg hos Nordea til Berlingske Business.

»Valgresultatet puster liv i frygten for den europæiske gældskrise, nu efter at vi ellers har haft en syv-otte måneder hvor de europæiske politikere har haft arbejdsro på de finansielle markeder,« siger Henrik Drusebjerg.

Udsigt til længere nedtur

Og der kan meget vel være tale om en nedtur, der strækker sig over mere end en bare en enkelt dag. Alt afhænger af forhandlingerne i Italien, understreger økonomen.

»Det vil naturligt være meget styret af, hvor stort et politisk morads, Italien havner. Kommer der er et nyvalg, hvilke muligheder har de for at komme videre? Hvad bliver horisonten for et eventuelt nyvalg og vil det overhovedet gøre nogen forskel? Har de mulighed for at træde tilbage til et teknokratløsning og hvor hurtigt?,« spørger Henrik Drusebjerg.

»Hvis vi får en længere periode, hvor man ikke kender Italiens politiske ståsted og den fremtidige løbebane, så tror jeg sagtens, at det her kan være starten på en nedtur, der strækker sig over en længere periode,« siger han.

Gældskrise kan blusse op igen

Italien havde en hovedrolle i skabelsen af det, der er blevet døbt europæiske gældskrise. Det var i høj grad bekymring om landets voldsomme gæld og Berlusconis modvilje mod besparelser og reformer, der sidste år var med til at sende Italiens statsrenter i vejret – og hive andre lande i samme retning.

Situationen førte som bekendt til, at Berlusconi måtte gå af som regeringsleder og blev erstattet af en midlertidig teknokratisk regering med Mario Monti i spidsen.

Men nu er Berlusconis tilbagevenden til magten i en eller anden form altså igen et scenarie, som investorerne bliver nødt til at forholde sig til.

Og det kan sende bestræbelser for at genopbygge tilliden til europæisk økonomi tilbage – måske ikke til start, men et godt stykke ned af banen, mener Henrik Drusebjerg.

»Meget af den troværdighed, der ellers var opbygget omkring tingene, kræver det ikke meget at skyde i sænk. Slet ikke når det handler om Italien, som er Europas tredjestørste økonomi,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu