Italiens valgresultat modtaget med afventende skepsis

26. februar 2013 17:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Italiens valgresultat modtaget med afventende skepsis
Billede mangler

ITALIEN: Resultatet af det italienske præsidentvalg blev præcist så mudret, som det europæiske establishment havde frygtet, med den skandaleombruste EU-kritiske Silvio Berlusconis højrekoalition blot et mulehår bag venstre-koalitonen ledet af Pier Luigi Bersani. Samlet set vandt sidstnævnte, men ikke nok til at danne en flertalsregering og fortsætte de krævede reformer, der er sat i gang på begæring af EU.

 

Samtidig strøg TV-komikeren Guiseppe Grillo ind i parlamentets underhus og senat med mellem 23 og 25 procent af stemmerne med sit nye protestparti Five Star Movement, som heller ikke elsker EU.

Lederen af den afgående teknokratregering, den seriøse og EU-venlige Mario Monti led et ydmygende nederlag med sin politiske midterblok, der kun fik ti procent af stemmerne.

Finansmarkederne har reageret nervøst og negativt på det italienske valgresultat, der udløser frygt for, at længere tids politisk ustabilitet eller dødvande vil få den italienske finanskrise til at blusse op igen, efter at Mario Monti har fået lagt låg på.

Derfor henstiller politiske ledere i flere EU-lande til, at deres kolleger i Italien er sig deres ansvar bevidst. Fra Tysklands kansler, Angela Merkel, lyder det blandt andet:

»Italien har brug for en funktionsdygtig regering, der kan videreføre Mario Montis reformkurs« og den tyske økonomiminister Philipp Rösler understreger, at »der ikke er noget alternativ til de strukturelle reformer, der allerede er igangsat i Italien«.

EU kommissionens talsmand Olivier Baily håber, »at Italien lever op til sine forpligtelser«.

Også den danske europaminister, Nicolai Wammen, er med på den vogn:

»Det er et mudret valgresultat i Italien, og nu ligger ansvaret for at danne en regering på de italienske politikeres skuldre. Mit håb er, at der hurtigst muligt kan dannes en handlekraftig og stabil regering i Italien. Det er vigtigt ikke alene for Italien, men for hele EU. Italien er eurozonens tredjestørste økonomi og spiller derfor en helt central rolle. Derfor er det vigtigt, at Italien med en ny regering hurtigt kan engagere sig i det europæiske samarbejde og bidrage til at lægge en klar kurs for Italien og Europa,« siger den danske europaminister, som erkender, at den italienske befolkning er splittet på EU-spørgsmålet.

Han hæfter sig dog ved, at Pier Luigi Bersani trods alt fik flest stemmer:

»Det er klart, at det er et splittet vælgerkorps i Italien, men det er værd at tænke på, at Bersani, der står for en positiv EU-linje, har fået flest stemmer i Underhuset og i Senatet,« siger Wammen.

Den 76-årige Silvio Berlusconi, som gik af i november 2011 efter sex- og korruptionsanklager og som i valgkampen har raset mod nedskæringer og reformer, erklærer efter sit overraskende gode valgresultat, at han ikke vil indgå aftaler med Mario Montis blok, men at »han vil tænke over mulighederne« for at lave aftaler med venstre-koalitionen og Pier Luigi Bersani.

Guiseppe Grillo og hans Five Star Movement har endnu ikke givet udtryk for forhandlingsvilje til hverken den ene eller anden side, og den danske Italienekspert, lektor ved Københavns Universitet, Gert Sørensen vurderede mandag, at det næppe er sandsynligt, at det vil ske.

Reaktionen på valgresultatet fra »manden på gaden« i Rom, lød i skikkelse af den 36-årige Roberta Federica, ifølge Reuters sådan her:

»Det er et klassisk resultat. Typisk italiensk. Det er udtryk for et land, der ikke fungerer og ikke hænger sammen. Jeg vidste det ville ske.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu