Italiensk EU-oprør blokerer for rentenedsættelse

7. marts 2013 09:23 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Italiensk EU-oprør blokerer for rentenedsættelse
Billede mangler

Øverstbefalende i Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi vil ikke glæde finansmarkederne med en rentesænkning, når han i dag er vært for det månedlige rentemøde i bankens hovedkvarter i Frankfurt. Sådan lyder den generelle vurdering blandt eksperter.

Ifølge en rundspørge hos finansnyhedsbureauet Bloomberg, så er det kun 5 ud af 61 adspurgte økonomer, der forventer, at den toneangivende refirente bliver sat ned fra 0,75 til 0,5 procent. Og skal man lede efter forklaringen, så er det nok oplagt at vende blikket mod Rom, mener Henrik Drusebjerg, seniorstrateg hos Nordea.

»Jeg tror ikke, at man i centralbanken har lyst til at række italienerne en yderligere hånd i den situation, de står i nu. Det italienske valg er jo et nej til besparelser og reformer, som ellers har været linjen og politikken i Europa,« siger han og fortsætter:

»Hvis man så begynder at komme med alle mulige tiltag i dag for at stimulere væksten, så er det jo en indirekte håndsrækning til et land, der har sagt: I kan rende og hoppe, vi gider ikke det, I har sagt, vi skal gøre,« siger Henrik Drusebjerg.

Dårlige nøgletal presser Draghi

Men det bliver sværere og sværere for Mario Draghi at retfærdiggøre, at han i øjeblikket gør mindre for at sparke gang i væksten end eksempelvis sin kollega Ben Bernanke i USA, hvor de økonomiske nøgletal generelt ser noget bedre ud end i Europa. I går viste BNP-tal, at økonomien i eurozonen skrumpede med 0,6 procent og forbruget faldt for fjerde kvartal i træk.

Og inflationen – som ifølge Centralbankens regelsæt helst skal ligge omkring to procent – er ifølge de seneste prognoser fra Eurozonens statistikbank, eurostat faldet til 1,8 procent.

Derfor vil Mario Draghi sandsynligvis endnu engang understrege, at han er parat til at gribe til værktøjskassen for at bidrage til væksten. Det mest oplagte er, at centralbankschefen nævner LTRO’er – lån til eurozonens banker til lave renter – og OMT’er – opkøb af statsobligationer i kriseramte lande.

Sidstnævnte kræver dog, at det enkelte land selv kommer og beder og hjælp og til gengæld bliver pålagt at gennemføre besparelser. Og derfor bliver det nok ved snakken ved rentemødet i dag, siger Henrik Drusebjerg

»Hvor længe han kan blive ved med bare at snakke om de her løsninger er et godt spørgsmål, men indtil videre er der ikke nogen lande, der kommer og beder om hjælp,« siger han. 

Udsigt til dyster vækstprognose

Udover rentemeddelelsen offentliggør ECB i dag også sin vækstprognose. Her er forventningen blandt de fleste økonomer, at centralbanken fastholder sit tidligere skøn om skrumpende økonomi i eurozonen i 2013 og først en svag vækst i 2014.

Hvis den forudsigelse holder stik, så går der ikke ret lang tid, før centralbankschefen – Italien eller ej – bliver nødt til at gribe ind, siger Henrik Drusebjerg.

»Hvis vi ikke snart ser en bedring i væksten i Europa, så tror jeg ikke, at der varer ret længe, før Mario Draghi bliver nødt til at blive en del af løsningen. Vi er jo virkelig ved at være hægtet af resten af Verden,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu