Italiensk protestparti klar til at støtte regering

2. marts 2013 14:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Italiensk protestparti klar til at støtte regering
Billede mangler

ITALIEN: Det italienske valg har efterladt parlamentet i et politisk dødvande, hvor det har vist sig at være nærmest umuligt at danne en regering.

 

Men nu erklærer valgets joker og store overraskelse, komikeren Beppe Grillo, at hans parti er klar til at støtte en af de to premierministerkandidater – venstrefløjens Bersani og højrefløjens Berlusconi – hvis de opfylder en række betingelser.

Til det tyske magasin Focus siger Grillo ifølge Reuters, at Femstjerne-bevægelsen kun kan støtte en regeringsleder, der vil ændre den italienske valglov.

»Hvis Bersanis eller Berlusconis partier foreslår en øjeblikkelig ændring af valgloven, annullering af refusionen af valgudgifter samt indførelse af en tidsbegrænsning for parlamentsmedlemmer, vil vi naturligvis støtte en sådan regering med det samme,« lyder det fra protestpolitikeren.

»Men det vil de ikke gøre. De bluffer bare for at vinde tid,« tilføjer han.

Den nuværende valglov, som er blevet kritiseret af både venstre- og højrefløjen, tildeler det største parti 55 procent af pladserne i parlamentets underhus, Deputerkammeret. Men i overhuset, Senatet, fordeles pladserne ved regionale afstemninger, hvilket betyder, at det største parti i parlamentet ikke nødvendigvis kontrollerer Senate. Det gør det svært at skabe stabile regeringer.

Den afgående premierminister, Mario Monti, forsøgte at ændre valgloven, men nåede det ikke, inden hans regering trådte tilbage i december.

Præsident Giorgio Napolitano råder i en officiel udtalelse lørdag partierne til at være realistiske i sammensætningen af en regeringskoalition og ikke på forhånd udelukke eventuelle aftaler.

»Vi har alle pligt til at beskytte offentlige interesser og det internationale billede af Italien,« siger præsidenten ifølge Reuters.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu