Jaksche forhindret i at vidne om Riis

11. februar 2013 21:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Jaksche forhindret i at vidne om Riis
Billede mangler

Bjarne Riis kom på dagsordenen flere gange under mandagens afhøringer i Madrid i sagen mod den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes.

 

Først var tyskeren Jörg Jaksche i vidneskranken, og her bragte anklagemyndigheden Bjarne Riis’ navn op. Anklagemyndigheden forsøgte at spørge ind til den danske holdejers rolle i Jaksches brug af doping og konsultation af dopinglægen Eufemiano Funtes i løbet af tyskerens tid hos Team CSC. Men så greb dommer Julia Santamaria ind.

Dommeren nægtede at lade den forhenværende CSC-rytter svare på spørgsmål om Bjarne Riis, og dermed holder Julia Santamaria fast i, at sagen kun skal omhandle de tiltalte personer og ikke må sætte andre i forbindelse med potentielt strafbare anklager om eksempelvis doping.

Således afviste hun også på et tidligere retsmøde i sagen at lade Eufemiano Fuentes afsløre navnene på sine klienter og identiteterne bag de anslåede 200 poser med blod, som blev fundet hos den spanske læge under en ransagning i 2006.

Det har Fuentes ellers erklæret sig klar til, hvis retten pålagde ham at gøre det.

Jörg Jaksche fortalte dog i lighed med sine tidligere dopingerkendelser, at han var dopet i sin tid hos Team CSC i 2004. Her har Jörg Jaksche flere gange hævdet, at Bjarne Riis kendte til tyskerens dopingmisbrug af blandt andet EPO, og at de sammen diskuterede brugen af forbudte stoffer i en skilift.

Jörg Jaksche blev afsløret i forbindelse med Operacion Puerto i 2006, og den samme skæbne overgik samme år endnu en af Bjarne Riis’ Team CSC-ryttere, italieneren Ivan Basso, der også var i vidneskranken mandag i Madrid via et video-link fra Tenerife.

Og så blev Bjarne Riis for anden gang denne dag en del af den spanske retssag, da Ivan Basso fortalte, at det var hans erklærede mål at vinde Tour de France i 2006 for Team CSC ved brug af bloddoping.

Ivan Basso, der vandt Giro d’Italia samme år suverænt, sagde i retten i Madrid, at han ved tre lejligheder sidst i 2005 fik taget blod hos Fuentes med henblik på at få det pumpet tilbage i sine blodårer i den efterfølgende Tour.

– Min intention var at bruge blodposerne til at vinde Touren i 2006, men da netværket blev pillet fra hinanden i maj 2006, kom det aldrig til at ske, sagde Ivan Basso, der allerede har fået to års karantæne for sin tilknytning til Operacion Puerto. En tilknytning han fortryder i dag.

– I mine øjne var det en svaghed at forsøge at opfylde min drengedrøm om en dag at vinde Tour de France på denne måde. Jeg indså et år efter, at jeg havde taget en forkert beslutning.

Ivan Basso sagde i retten i Madrid, at han første gang kom i kontakt med Fuentes i 2001, men at han ikke lagde planer med den spanske læge om at tage doping før i 2005. Basso bedyrede også, at hans dopingplaner var personlige.

– Det hele var op til mig. Mit hold og min familie vidste ikke, hvad jeg foretog mig, sagde Ivan Basso i retten.

I retssagen i Madrid er den spanske læge Eufemaniano Fuentes ikke under anklage for at have formidlet doping, men for at have bragt sine klienters helbred i fare.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu