James Cameron vil grave efter guld i rummet

25. april 2012 15:34 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
James Cameron vil grave efter guld i rummet
Billede mangler

En gruppe amerikanske milliardærer – blandt andet Avatar-instruktør James Cameron og grundlæggerne af internetgiganten Google – vil grave efter mineraler på asteroider.
Rigmændene har netop dannet et firma, Planetary Ressources, der i løbet af de næste to år skal gå i gang med at finde guld, platin og et væld af andre dyrebare mineraler på de asteroider, der kredser rundt om jorden. Asteroiderne er efterladenskaberne af universets fejlslagne forsøg på at danne planeter for milliarder af år siden.
Ved hjælp af teleskoper vil firmaet afgøre, hvilke af de 1.500 nærliggende planet-rester, der gemmer på mineraler. Derefter skal ubemandede rumskibe udvinde ressourcerne. Det ventes, at ti procent af asteroiderne vil egne sig til minedrift.
Planetary Ressources regner med, at de i 2020 er færdige med at etablere en rumstation, hvorfra mine-rumskibene skal tage på mission, skriver den canadiske avis The Globe and Mail.
Ideen om at udvinde mineraler fra asteroider har allerede eksisteret i en årrække, og flere forskere, der ikke er personligt involverede i foretagendet, kalder projektet både modigt og vanskeligt – og frem for alt meget dyrt. Selv om platin og guld har en værdi af 9.000 kroner per 30 gram, bliver det svært at tjene driftskosterne ind igen.
Nasa har allerede gang i et lignende forsøg, og rumfartsorganisationen vurderer, at det koster omtrent 5,6 mia. kroner at fragte 30 gram af de værdifulde asteroid-klumper til jorden.
Planetary Ressourcer grundlæggere er dog overbeviste om, at de kan holde omkostningerne langt lavere end Nasa.
– Inden vi begyndte at sende folk ud i rummet som turister, troede alle, at vi ikke var helt rigtige i hovedet, siger Eric Anderson, en af pionererne bag kommercialiseringen af rummet. Det var ham, der begyndte at sælge udflugter til universet til helt almindelige mennesker, og nu har han altså kastet sin kærlig på den eksorbitante minedrift.
– Vi har arbejdet med det her i årtier, og det er ingen godhedsindustri. Vi har tænkt os at tjene penge på det lige fra starten, siger Eric Anderson til avisen.
James Cameron, der for nyligt er dykket ned til klodens dybeste punkt – Marianergraven – har i mange år været fascineret af rummet. Han har tidligere taget kontakt til Nasa og spurgt, om de ikke vil lade ham komme med på et af deres rumskibe, hvis han til gengæld laver en film om astronauternes arbejde.
Kilde: The Globe and Mail

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu