Jan i nummer 35 blev skudt og dræbt: Spørgsmålet er hvorfor?

16. maj 2017 13:57 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

I disse dage prøver retten at finde svar på, hvorfor en 59-årig mand skulle dø.

Jan i nummer 35 blev skudt og dræbt: Spørgsmålet er hvorfor?
Nummer 35 blev afspærret af politiet, efter at Jan blev fundet død. Arkivfoto: Scanpix.

25. september blev livet for indbyggerne i den lille by Hørdum forandret. Den aften blev 59-årige Jan Jessen Petersen dræbt af skud fra et haglgevær. Jan boede på Tårnvej 35, 7752 Hørdum, Snedsted i et hus, han delte med sin voksne søn.  Jan blev fundet død i stuen af sin søn, der 22.20 ringede til politiet.

Jan blev skudt af en 54-årig mand, der har erkendt, at han skød den 59-årige. Sagen er i disse dage for retten i Holstebro, hvor der mangler at blive fundet svar på ét essentielt spørgsmål; hvorfor skulle Jan dø?

Rita kunne ikke komme ind

Newsbreak.dk har skrevet om drabet på Jan Jessen Petersen en hel del gange. Vi har blandt andet talt med Jans nabo, Rita Pilgaard, der på nærmeste hold oplevede politiets efterforskning af sagen.

Rita blev nægtet adgang til sit eget hjem, da hun mandag aften var på vej hjem. En betjent gjorde det klart for hende, at hun måtte finde et andet sted at sove.

– De gik rundt med schæferhunde efter spor. Ingen måtte gå på hverken fortov eller vejen, fortalte Rita Pilgaard dengang. Så hun sov hos sin søn og kom først hjem tidligt tirsdag morgen.

Tirsdag morgen fik Rita endelig lov til at komme ind til sig selv. Mens hun talte med Newsbreak.dk, kunne hun se, hvordan betjente gik ind og ud af huset med masker på.

Inde i husets opholdsstue var Jan blevet dræbt af skud aftenen før. Hans egen søn fandt ham, og politiet kunne få dage efter anholde en mistænkt; den 54-årige mand, der nu sidder på anklagebænken ved retten i Holstebro, tiltalt for drabet.

Modstridende udsagn

Den 54-årige har, ifølge TV Midtvest, i retten erkendt, at han skød og dræbte Jan Jessen Pedersen. Han har forklaret, at der var tale om et uheld, og at han har haft svært ved at huske, hvad der skete den aften, Jan blev dræbt.

Selve forklaringen er siden blevet modsagt af flere forskellige vidner. Ifølge TV Midtvest har flere vidner således fortalt, at den tiltalte senere mandag aften – efter at Jan var blevet dræbt – havde forklaret dem, at han gik ned i hoftestilling og skød og dræbte Jan med fuldt overlæg.

Blandt vidnerne er en kammerat til den 54-årige. Han har i retten forklaret, at han talte med den tiltalte få timer efter drabet. Her skulle han have fået forklaret, hvordan den 54-årige flåede døren op til opholdsstuen i det hjem, Jan delte med sin voksne søn, hvorefter at den 54-årige skød og dræbte Jan med fuldt overlæg, og altså ikke ved et uheld.

– I alt seks vidner afgav forklaring, og flere af dem strider direkte mod det, som den tiltalte har sagt. Blandt andet skulle han på drabsaftenen have fortalt, at han gik ned i såkaldt hoftestilling og skød med fuldt overlæg, fortæller journalist Kristian Brønsbæk til TV Midtvest.

244 indbyggere

Hørdum er ikke en by, der er kendt for, at her bliver folk dræbt i deres opholdsstuer. Ifølge Danmarks Statistik boede der ved sidste optælling i 2017 244 mennesker i byen. Set med den moderne danskers øjne er der tale om en by, Google-bilen ikke engang har været igennem endnu.

Da Newsbreak.dk talte med Rita Pilgaard om oplevelsen af at være nabo til et gerningssted, var hun helt og aldeles overrasket over det, der var hændt. Hun beskrev en far og søn, der levede et stille liv sammen, og at det vildste, hun havde oplevet var, at sønnen til tider spillede høj musik.

– Og så er det en værre rodebutik derovre. Men det kan man jo ikke gøre noget ved, sagde Rita Pilgaard.

Den 54-årige blev anholdt tirsdag 26. september, dagen efter drabet. Han har fra starten nægtet sig skyldig i manddrab og holdt fast i, at drabet var et uheld. Straffen for manddrab i Danmark går fra fem år til fængsel på livstid. Uagtsomt manddrab giver op til otte års fængsel.

Hvorfor skulle Jan dø?

Retssagen mod den 54-årige begyndte mandag, 15. maj, næste otte måneder efter, at Jan Jessen Petersen blev dræbt af skud. Ifølge TV Midtvest fortsætter retssagen til torsdag, hvor man forventer, at der bliver afsagt dom.

Sagen kredser ikke om at finde ud af, hvem der skød og dræbte Jan Jessen Petersen. Det store, ubesvarede, spørgsmål er, hvorvidt han blev dræbt ved et uheld eller med fuldt overlæg.

Tiden vil vise, om retten tror på anklagerens påstand eller den tiltaltes forsvar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu